Foto: Het Rotterdamse gezelschap De Pragmatici ...

Foto: Het Rotterdamse gezelschap De Pragmatici heeft zaterdag in de etalage van Boekhandel Van Gennep in Rotterdam vier familiekomedies van de Poolse schrijver, schilder en filosoof Stanislaw Ignacy Witkiewicz opgevoerd.

Witkiewicz, van wie teksten dit najaar en volgend jaar in vertaling worden uitgegeven, schreef al op achtjarige leeftijd absurdistische toneelstukjes over alledaagse belevenissen. Onder het pseudoniem Witkacy schreef hij later vier romans, ongeveer dertig toneelstukken en vele filosofische verhandelingen over kunst. Na zijn zeldmoord, kort voor de Tweede Wereldoorlog, liet hij ook een groot aantal schilderijen, portretten, na, die vaak onder invloed van drugs tot stand waren gekomen. De etalage van Van Gennep staat de drie volgende zaterdagen in het teken van toneel. Volgende week komt het Wenen van Freud en Waldheim aan de orde, daarna "korte schetsen over de spraak' en op 14 september staat poppentheater van Reek & Ten Bosch op het programma, "aardappeltheater voor alle leeftijden'. (foto Ries van Wendel de Joode)