Feyenoord en Sparta spelen kleurloos duel op vol Kasteel

ROTTERDAM, 26 AUG. Het publiek was de grote verliezer bij de bloedeloze derby (0-0) tussen Sparta en Feyenoord. Het Kasteel was met 12.500 toeschouwers goed gevuld, maar van de ambiance ging kennelijk weinig inspiratie uit. Het plichtmatige duel sleepte zich naar het einde, alsof er van enige rivaliteit in de havenstad geen sprake meer is.

Na afloop bood Rob Jacobs in de perskamer zijn welgemeende excuses aan. “Sorry, we hebben slecht gevoetbald”, bekende de Sparta-trainer, twee jaar geleden nog in dienst van Feyenoord. “Ik ga mijn schoenen maar weer eens uit het vet halen.” Nu was het niveau van het Maasstedelijke treffen inderdaad laag, maar met die laatste opmerking overschatte de corpulente 47-jarige oefenmeester zichzelf toch enigszins.

Collega Hans Dorjee was van mening, dat Sparta had gevoetbald als een bokser die voortdurend achteruit liep en nooit eens agressief uit de hoek kwam. “Het was een kat-en-muis-spelletje”, overdreef de Delftenaar. “De behoudende speelwijze neem ik Jacobs niet kwalijk. Elke trainer mag zijn eigen taktiek bepalen. Dat Feyenoord nog altijd niet meer dan een subtopper is, werd in deze wedstrijd duidelijk aangetoond. Anders hadden we wel met 3-0 gewonnen.”

De woorden van Dorjee werden door Jacobs niet in dank afgenomen. “Hij heeft zeker naar een andere wedstrijd gekeken. We hebben achterin constant een tegen een gespeeld en na de rust kwamen we zelfs met vier aanvallers uit. Ik heb alles gedaan om er een aantrekkelijke wedstrijd van te maken, maar helaas bleven de meeste spelers onder hun normale niveau.”

De machteloosheid vierde gistermiddag hoogtij op Spangen. Sparta kon het spel niet maken en Feyenoord faalde in de afwerking, een oude kwaal bij de Kuip-bewoners. De bekerwinnaar was veel in balbezit, maar wist zich in het strafschopgebied van Sparta geen raad meer. Doelman Metgod kon dankzij de gebrekkige afronding uitgroeien tot de minst slechte man van het veld.

In de eerste helft kregen beide ploegen welgeteld één kans. Spits Damaschin, over wie Dorjee maar niet ontevreden wil zijn, testte Metgod in de twaalfde minuut in de korte hoek. Drie minuten voor de rust bracht een lange aanval de bal bij Valke, die De Goey op zijn weg vond.

In de tweede helft bleef het rustig in de buurt van de Feyenoord-doelman, de vier aanvallers (op papier) van Sparta ten spijt. Aan de andere kant maakte Metgod overuren. Eén keer was ook hij geklopt. De paal voorkwam echter in de 51ste minuut de eerste competitietreffer van Damaschin.