Escalatie van burgeroorlog in Joegoslavië

ZAGREB, 26 AUG. Met het neerschieten van een vliegtuig, de inname van de Kroatische stad Vukovar, aanzet tot mobilisatie aan beide zijden en een toenemend aantal directe confrontaties tussen eenheden van de Kroatische nationale garde en het Joegoslavische leger is de Servisch-Kroatische oorlog dit weekeinde geëscaleerd.

Van bijna alle tot nu toe bestaande "fronten' in Kroatië werden vijandelijkheden gemeld, waarbij de partijen in het conflict meestal zeer uiteenlopende beschrijvingen van het gebeurde geven en ook het aantal slachtoffers vaak moeilijk is te achterhalen.

In Oost-Slavonië haalden Kroatische gardisten zaterdag een gevechtsvliegtuig van de Joegoslavische luchtmacht, type Galeb-2, neer. Zondag namen, na een bombardement vanuit de lucht, tanks van het Joegoslavische leger Vukovar in - dit alles volgens Kroatische bronnen. Die zeggen ook dat in het centrum van Vukovar, evenals het nabijgelegen dorp Borovo Naselje, aanzienlijke verwoestingen zijn aangericht.

In dit gebied, Oost-Slavonië, hebben de Serviërs een mobilisatie afgekondigd. Hetzelfde gebeurde in het district Topusko, ten zuiden van Zagreb, waar de Kroaten dat ook hebben gedaan. Volgens de Kroatische minister van defensie, Luka Bebic, overweegt de Kroatische regering een algehele mobilisatie, als eind deze week het Joegoslavische leger niet in heel Kroatië terugkeert naar de kazernes.

Het gehele weekeinde is gevochten in de Banja, een gebied op tachtig kilometer van Zagreb. Vrijdag gingen de Kroatische gardisten daar in tegenaanval tegen de Serviërs die in het gebied vorige maand de meeste dorpen hebben ingenomen. Volgens de Servische media zijn daarbij slachtingen onder de burgerbevolking aangericht. Gevechten zijn ook gemeld uit een aantal plaatsen in Midden-Dalmatiê: Sinj, Vrlika en Otocac. In de havensteden Split en Zadar bereiden de Kroaten zich voor op Servische aanvallen, die in het geval van Zadar zeer spoedig te verwachten zouden zijn.

Inmiddels worden ook uit de Joegoslavische deelrepubliek Bosnië-Herzegovina steeds meer gewapende incidenten gemeld.

Waarnemers verwachten een verdere escalatie van de vijandelijkheden eind deze week, wanneer een ultimatum van de Kroatische leiding aan het adres van het Joegoslavische leger afloopt. Zagreb wil dat het leger zich terugtrekt in de kazernes, omdat het steeds openlijker de kant van de Serviërs kiest. Volgens de legerleiding vormen de troepen slechts bufferzones tussen de strijdende partijen. Minister van defensie Luka Bebic kondigde aan dat Kroatië het leger zonodig “met alle middelen” zal bevechten. Bij de gevechten in Kroatië zijn naar schatting tenminste 400 doden gevallen sinds de eenzijdige afkondiging van de Kroatische onafhankelijkheid op 25 juni jl.