Een nare smaak bij De Wolf

Dat de KNVB met de jaarlijkse wedstrijd om de Supercup op traditionele wijze het nieuwe voetbalseizoen wil inluiden is een lovenswaardig initiatief dat kan bijdragen tot popularisering van de voetbalsport. Dat vindt ook John de Wolf, verdediger van Feyenoord. Toch houdt De Wolf een nare smaak over aan het duel tussen bekerwinnaar Feyenoord en landskampioen PSV. Weliswaar kwam de Cup anderhalve week geleden in handen van de Rotterdamse club, de rode kaart die De Wolf na een handsbal incasseerde bedierf het feestje voor de robuust ogende speler. De Wolf ondervond als een van de eerste profvoetballers de gevolgen van de nieuwe spelregel (opzettelijk hands = spelbederf = rood) maar vindt de straf die de KNVB uitsprak, drie wedstrijden schorsing, veel te zwaar. Vandaag buigt Feyenoord zich samen met zijn gedupeerde werknemer over het rapport van 'Zeist' waarna actie wordt ondernomen tegen de sanctie. De Wolf vindt dat hij zo vroeg in het seizoen door de voetbalbond als voorbeeld is gesteld en is diep teleurgesteld.

Jullie zijn toch duidelijk op de hoogte gebracht van de nieuwe richtlijnen?

Ja, maar het gaat me ook niet om die regel zelf. Als de FIFA (wereldvoetbalbond, red.) besluit dat voor het maken van hands rood moet worden gegeven, heb ik daar vrede mee. Het gaat mij en Feyenoord om de straf die de KNVB daarna oplegt. Dat je na zo'n vergrijp voor één wedstrijd geschorst wordt, is acceptabel. Maar drie wedstrijden krijg je toch eigenlijk alleen wanneer je een doodschop hebt uitgedeeld?

De achterliggende gedachte van de nieuwe regel is het spel zuiverder te maken. Dat moet voetballers aanspreken.

Ik vraag me af of je dat met dergelijke maatregelen bereikt. De nieuwe regel gaat eerder ten koste van de aantrekkelijkheid van het voetbal. Nu spelen veel clubs achterin nog 'e'en op 'e'en maar als het schorsingen blijft regenen, zal weer gespeeld gaan worden met een laatste man die twintig meter achter zijn verdediging de vuile klusjes opknapt.

Heb je zelf nog wel belang bij het beroep dat je gaat aantekenen?

Eigenlijk is dat niet het voornaamste meer. Het gaat Feyenoord en mij om het vervolg. Als wij voetballers dit accepteren is het einde zoek en komen de clubs straks spelers tekort.