China veroordeelt VN om resolutie over Tibet

PEKING-GENÈVE, 26 AUG. China heeft zaterdag in felle bewoordingen een resolutie van een commissie van de Verenigde Naties afgewezen, waarin ongerustheid was uitgesproken over “aanhoudende berichten over het schenden van de mensenrechten in Tibet”. Peking noemde de uitspraak van de VN “van nul en generlei waarde, ongeldig en absoluut onaanvaardbaar voor de Chinese regering”.

De VN-resolutie werd vrijdag in Genève aangenomen door de subcommissie voor de mensenrechten, waarin deskundigen van 26 verschillende landen zitting hebben. De Chinese regering werd opgeroepen “de fundamentele rechten en vrijheden van het Tibetaanse volk” te respecteren. Het was de eerste keer in 26 jaar dat de VN zich over Tibet uitlieten.

De Volksrepubliek stelt zich op het standpunt dat Tibet sinds de dertiende eeuw Chinees grondgebied is; de Tibetanen daartegen menen dat de Chinezen in 1950 hun soevereiniteit hebben geschonden en Tibet sindsdien bezet houden.

Het ministerie van buitenlandse zaken in Peking ziet achter de resolutie een “internationaal komplot” tegen China.

De Dalai Lama, de geestelijk leider van de Tibetanen, die in ballingschap in het Indiase Dharmsala woont, heeft vorige week zijn aanbod aan Peking voor Tibetaanse autonomie in plaats van volledige onafhankelijkheid ingetrokken. De Dalai Lama, op bezoek in Europa, zei dat zijn voorstel, dat hij in 1988 lanceerde, door de Chinese regering categorisch is afgewezen en dat het niet langer zin had zijn aanbod te handhaven.

De Tibetaanse leider zei zaterdag tijdens een toespraak in Frankrijk dat de gebeurtenissen in de Sovjet-Unie van positieve betekenis zijn voor het streven naar onafhankelijkheid voor Tibet. “Bepaalde politieke systemen hebben hun rigide karakter getoond. Nog niet zo lang geleden had niemand gedacht dat er iets kon veranderen, nu is bewezen dat de macht bij het volk ligt”, aldus de "god-koning'. (AFP, AP, Reuter)