Bijna 800 banen minder bij Credit Lyonnais Nederland

ROTTERDAM, 26 AUG. Credit Lyonnais Bank Nederland wil de komende vijf jaar bijna 800 banen laten vervallen. Dat heeft de bank vanochtend meegedeeld aan de vakbonden. Bij CLBN werken 3.475 werknemers.

De bank werkt aan een ingrijpend reorganisatieplan. De bank “beraadt zich op de strategische positie in het licht van de megafusies in het bankbedrijf”, aldus een woordvoerder.

De bank wil snoeien in het aantal afdelingen. Van de 18 afdelingen zouden er 8 moeten verdwijnen. Daarnaast wil men het kantorennet ingrijpend wijzigen. De bank heeft twee grote kantoren, een in Rotterdam en een in Amsterdam.

De bonden hebben van de raad van bestuur de “nadrukkelijke toezegging” gekregen dat de inkrimping zonder gedwongen ontslagen zal verlopen. Door ruim de tijd te nemen voor de reorganisatie is het natuurlijk verloop toereikend om het aantal arbeidsplaatsen te verlagen, aldus de bank. H. Westerhof, bestuurder van de Vereniging Hoger Personeel (VHP) betwijfelt of de bank die toezegging kan nakomen. Bij CLBN is het volgens Westerhof “pompen of verzuipen”.

De bonden (dienstenbonden van FNV en CNV, Unie BLHP en VHP) betreuren het verlies van werkgelegenheid, maar zullen zich niet tegen de reorganisatie verzetten vanwege de toezegging dat er geen gedwongen ontslagen vallen.

Eind 1990 maakte CLBN (de vroegere Slavenburg-bank) bekend dat als gevolg van de overneming van de Nederlandse Credietbank 340 banen moesten verdwijnen. CLBN, voor 95 procent eigendom van de Franse staatsbank Crédit Lyonnais, is de afgelopen maanden in opspraak geraakt door de kredietverlening aan de Italiaanse financier Giancarlo Parretti. Deze omstreden zakenman kocht eind vorig jaar voor 1,36 miljard dollar de Amerikaanse filmmaatschappij MGM-United Artists. De risico's van dit miljardenkrediet worden nu gedragen door de moederbank.