Amateurs blijven amateurs

Amateurs blijven in Nederland amateurs. Waar in de meeste andere wielernaties de amateurs als topsporters worden begeleid, moeten ze in Nederland genoegen nemen met beperkte middelen. De resultaten zijn er ook naar in de belangrijkste wedstrijd.

Raymond Meys mocht zich zaterdag op het wereldkampioenschap op de weg in Stuttgart gelukkig prijzen als de beste Oranje-vertegenwoordiger. Hij werd 38ste, bijna vier minuten achter winnaar Victor Rzjaksinski uit de Sovjetunie. De overige vijf leden van de ploeg van bondscoach Piet Kuys verzeilden in de achterhoede of staakten de strijd. Voornaamste oorzaak: spanning. Ook geroemde talenten als Eric Dekker en Tristan Hofman gingen ten onder tussen Russen, Italianen en Fransen. Terwijl ze in verschillende internationale wedstrijden toch hadden meegestreden, meende Kuys. Ondanks de redelijke prestatie van de tijdritploeg, vorige week, werd duidelijk dat ook deze amateurs zich onder gebrekkige omstandigheden moesten voorbereiden. Oud materiaal en te weinig medische begeleiding. Gelukkig had Kuys het laatste half jaar steun van Nico van Hest, een ex-professional met ervaring als gymnastiekleraar en vormingswerker. Hij wist de renners te ontspannen. Een vergelijking met andere grote wielernaties: in Italië bijvoorbeeld is geld, materiaal en kennis in grote mate aanwezig. En ze wordt ook aangewend. De Italiaanse amateurploeg wordt al jaren begeleid door een sportpsycholoog. Het falen van de amateurs kan niet alleen te wijten zijn aan slecht beleid van bondscoach Kuys. Maar het is na drie jaar onder zijn "bewind' duidelijk dat hij geen betere resultaten behaalt dan zijn weggehoonde voorganger André Boskamp. Deze eigenzinnige man werd verweten dat hij te veel werk naar zich toetrok en zijn renners over de kling joeg. Een van zijn ideeën om los van de sponsorploegen een nationale selectie in wedstrijden te laten uitkomen ging menigeen te ver. Gevolg was dat de sponsors schaarser werden en van oudsher belangrijke ploegen werden opgeheven, waardoor kweekvijvers van talent leken te verdwijnen. Zo onbezonnen was Boskamp niet. Noem een naam van een prof en in acht van de tien keer heeft hij onder zijn leiding gereden. De faciliteiten waren vrij professioneel. Te professioneel, dus te duur en te veel voor goedwillende amateurs, vond men. Maar de bondscoach won zowel met junioren als amateurs regelmatig titels en medailles. Amateurs zijn nu weer amateurs en ze winnen niets.

    • Guus van Holland