ACF stijgt sterk, Air Holland daalt op plezierige beurs

ROTTERDAM, 26 AUG. Ondanks politieke onrust in binnen- en buitenland lag de Amsterdamse effectenbeurs er vandaag plezierig bij. ACF boekte flinke winst na de presentatie van de halfjaarcijfers. Air Holland duikelde ruim twee gulden.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex, die vrijdag sloot op 91,6 punten, noteerde om 13.00 uur 0,2 punt hoger. Handelaren wezen op het record op Wall Street, de flink hogere beurs in Frankfurt en de sterkere dollar. De beurs van Londen was vandaag wegens Bank holiday gesloten. Daarmee bleef Amsterdam verstoken van een doorgaans zeer belangrijke bron van inspiratie. Bovendien waren de Britse institutionele beleggers, die zich recentelijk als grote kopers op het Beursplein manifesteerden, vandaag door de vakantiedag niet actief.

Bij gebrek aan berichten vanuit Londen keek Amsterdam naar Frankfurt dat er vanmorgen erg sterk bij lag. De Dax-index noteerde omstreeks het middaguur liefst dertig punten hoger. Daarnaast trok de Amerikaanse dollar, die anderhalve cent boven het slot van vrijdag noteerde, de koersen omhoog.

Een van de meest opvallende stijgers vandaag was ACF. De producent en dienstverlener op het gebied van de gezondheidszorg meldde vanmorgen een hogere halfjaarwinst. Handelaren waren vooral blij verrast met de uitstekende ontwikkelingen van de vermogenspositie van het bedrijf uit Maarssen. ACF werd beloond met twee gulden koerswinst op 38,50 gulden.

In de financiële sector bleef ABN Amro goed doorlopen. Vrijdag meldde de bank een halfjaarwinst die 14 procent boven de gecombineerde resultaten van beide banken vorig jaar ligt. De 11 procent winstdaling die dochterbank Mees & Hope vanmorgen rapporteerde, kon de sterke positie van ABN Amro op de beurs vooralsnog niet aantasten. ABN Amro, dat vrijdag sloot op 39,70 gulden, brak vanmorgen weer door de veertig gulden grens en noteerde omstreeks het middaguur vier dubbeltjes hoger.

's Lands grootste bank had een positieve invloed op de hele financiële sector. ING pakte twee kwartjes winst op 48,80 gulden. Aegon, dat woensdag met halfjaarcijfers komt, won 1,10 gulden op 118,20 gulden. En ook Amev (slot vrijdag: 49,40) dikte twee kwartjes aan.

Hoogovens kende vandaag wederom veel buitenlandse vraag en boekte bijna drie procent koerswinst op 59,60 gulden. Heineken trok door wederom de kop opstekende overnamegeruchten en het fraaie zomerweer een daalder aan op 153,20 gulden. Op de lokale markt kelderde Air Holland bijna dertig procent naar vijf gulden, een nieuw laagterecord voor de zieltogende luchtvaartmaatschappij.

LONDEN Handelaren op de beurs van Londen hadden vandaag een vrije dag. Bank holiday hield de deuren van de Britse beurs gesloten. Vrijdag sloot het FT-100-koersgemiddelde na een spectaculaire week op een recordhoogte van 2.640,7 punten.

FRANKFURT De aandelenkoersen op de beurs van Frankfurt sprongen vanmorgen in zeer actieve handel 1,8 procent omhoog. Een vleugje van de euforische stemming, zoals die vorig jaar ontstond naar aanleiding van de ontwikkelingen in Oost-Europa, keerde vanmorgen terug in de markt na de definitieve mislukking van de coup in de Sovjet-Unie. Het Dax-30-koersgemiddelde noteerde omstreeks het middaguur 28,05 punten hoger op 1.655,29 punten.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen na vier dagen van koerswinsten weer lager. Het Nikkei-225-koersgemiddelde, dat vrijdag al ruim 450 punten verloor, sloot uiteindelijk 473,07 punten (2,14 procent) lager op 21.592,27 punten. Volgens handelaren negeerde de markt de ontwikkelingen in de Sovjet-Unie.