Zwemster mist na zilver op vlinderslag alleen nog rijbewijs voor gratis auto; De Bruyn stelt kandidatuur voor de Spelen

ATHENE, 24 AUG. Twee jaar geleden stond Marianne Muis zes keer op het platform bij de Europese zwemkampioenschappen, gisteren haalde Inge de Bruyn op hetzelfde evnement, één dag voor haar achttiende verjaardag, voor de tweede maal op het podium in Athene. Ze was tweede geworden op de 100 meter vlinderslag.

Nog even het rijbewijs halen en Inge de Bruyn rijdt in een door het NOC beschikbaar gestelde automobiel. Ze is meteen kandidate voor een Olympische medaille. Tweelingzus Jakline juichte vanaf de tribune. Ze heeft voor het waterpolo gekozen en maakt deel uit van het nationale jeugdteam. Coach Peter van de Biggelaar probeerde ook Inge warm te maken. Maar koos daarvoor uiteraard het volstrekt verkeerde moment. “Later misschien, maar voorlopig gaat zwemmen voor. Ik ben eigenlijk pas net begonnen. Dit is mijn eerste Europees kampioenschap en nu al een persoonlijke medaille. Te gek eigenlijk,” aldus Inge de Bruyn.

De avond ervoor had De Bruyn deel uitgemaakt van de winnende vrijeslag-estafette. Dat gebeurde samen met Karin Brienesse, die de vlinderslag er "even' bij deed en als achtste aantikte. De champagne had naar meer gesmaakt. Afgelopen winter bij de WK in Perth had Inge de Bruyn al als tweede Europese, evenals gisteren achter Catherine Plewinski, aangetikt. Nu had ze met de finish in zicht een ogenblik het idee de Française te kunnen verslaan. Maar de versnelling, die het jongensachtige zwemstertje uit het zuiden van Frankrijk op de laatste tien meter plaatste, kon De Bruyn niet volgen. “Dan zie je toch dat ze meer kracht in de benen heeft.” Dat was geen verrassing. Plewinski had haar al eens verteld, dat zij bij de gewichttraining van de Franse ploeg het zwaarst kan tillen. Meer dan de jongens zelfs.

Inge is zuinig op haar figuurtje en kijkt wat argwanend tegen dat soort krachtpatserij aan. Ook zonder zware gewichttraining denkt ze dat de dag komt, dat ze het Franse meisje achter zich zal laten. “Elke nederlaag geeft me een stimulans. Je bent nog niet van me af, denk ik maar.”

De tijden in de finale vielen tegen. Plewinski had op zijn minst onder de minuut willen zwemmen, maar kwam uit op 1.00,32. De Bruyn, die een nationaal record van 1.00,57 op haar naam heeft staan, tikte aan in 1.01,64. “Ook nu weer zie je dat de wind de meisjes meer problemen geeft dan de mannen”, aldus bondscoach Ton van Klooster. “Inge kan nog heel wat winst boeken als ze beter keert. Ze kwam met beide handen bijna boven de keerwand uit. Dat scheelt bijna een meter. Maar laten we reeël blijven. Plewinski is op dit moment gewoon de sterkste.”

Samen met Brienesse en Marianne Muis - als die tenminste terugkomt - behoort De Bruyn tot de grootste kanshebsters voor Barcelona. Ze heeft er zelfs haar studie aan aangepast. De topsportschool Thorbecke in Rotterdam stelt haar in de gelegenheid het HAVO-examen over twee jaar uit te smeren.

Klachten over de harde wind waren gisteren in Athene algemeen. Van Klooster durfde zelfs de stelling aan, dat het mannen-kwartet Erik Ran (51,13), Wilco van de Akker (51,25), Ron Dekker (50,47) en Richard Granneman (50,96) bij windstil weer het Nederlands record zou hebben gebroken. Nu bleef het viertal daar drietiende van een seconde vanaf. Met 3.23,81 eindigde het viertal als zesde; een plaats beter dan van de winter bij het WK in Perth. De ontketende Sovjetploeg vestigde met 3.17,11 een nieuw Europees record.

De sterk gespecialiseerde training van de Russen leverde ook overwinningen op voor Jevgeni Sadovji op de 400 meter vrije slag en de eveneens zeventienjarige Jelena Roedkovskaja op de 100 meter schoolslag. De jonge Sadovji deed een schuchtere toenaderingspoging tot de twee verslagen favorieten Artur Wojdat en Giorgio Lamberti. “Misschien dat zij goeie vrienden zouden kunnen worden.” Het gezicht van de Pool en de Italiaan sprak boekdelen.

De enige, die zich met succes tegen de Oosteuropese hegemonie verzette, was de Nick Gillingham. De 24-jarige Brit prolongeerde zijn Europese titel ten koste van de nieuwe wereldrecordhouder op de 100 meter Norbert Rozsa.