"Wie niet op tijd drinkt gaat kapot'

TOKIO, 24 AUG. Wanneer het weer in Tokio blijft, zoals het de afgelopen week was, kan men bij het derde toernooi om de wereldtitels atletiek wellicht getuige zijn van dramatische gebeurtenissen. Vooral op de midden- en lange afstandnummers zullen de temperatuur, tegen de dertig graden, en de zeer hoge luchtvochtigheid een zeer zware extra handicap vormen.

Het probleem is onderkend door Peter Vergouwen, de arts van de Nederlandse ploeg. In het trainingskamp in Nagano, waar vandaan het merendeel van de ploeg arriveerde, zijn de Nederlandse deelnemers voorbereid op wat hen in de Japanse hoofdstad staat te wachten. “Ik heb de ploeg gewezen op een efficient beleid met drinken. Er treedt in deze temperatuur en bij de deze extreme luchtvochtigheid een enorm vochtverlies op. Na een rustige duurloop van twintig kilometer bleek een vochtverlies van vier en een halve liter te zijn opgetreden. Dat is nauwelijks te compenseren. Daarom moet ook voortdurend gedronken worden. Bovendien heb ik ze erop gewezen zo lang mogelijk in de warmte te blijven om het lichaam zich te laten aanpassen. De vochtuitsecretie moet gestimuleerd worden. Via transpireren wordt het lichaam namelijk gekoeld.”

De Internationale Amateur Atletiek Federatie heeft het probleem ook onderkend. Voor de eerste maal in de geschiedenis van de atletiek zal het daarom ook zijn toegestaan, dat de loopsters en lopers op de tien kilometer op de baan verzorgd mogen worden. Ter hoogte van de waterbak van de 3000 meter steeple chase zullen de deelnemers gebruik kunnen maken van sponsen. “Dat wordt een levensgevaarlijke toestand”, aldus Marti ten Kate. De Twent, die vandaag zijn serie van de 10.000 meter moet lopen en later in de week ook nog voor de vijf kilometer staat ingeschreven, denkt dat de verzorging de wedstrijd zal kunnen beinvloeden. “De verzorging is noodzakelijk bij deze temperatuur en luchtvochtigheid maar wat kan er niet gebeuren wanneer mensen elkaar in de weg gaan lopen?”

Marathonloopster Joke Kleyweg, die morgenavond om zeven aan de start staat voor de 42.195 meter, verloor vrijdagmorgen rond zeven uur bij een half uurtje joggen al meer dan een liter vocht. “Over de temperatuur en luchtvochtigheid had ik veel gelezen. Bovendien heb ik alle grafieken bestudeerd maar het is veel erger, dan ik had verwacht,” aldus de Leidse land- en tuinbouw architecte, die op 21 april in Rotterdam in haar vierde marathon de nationale titel veroverde. “Vorig jaar in Split bij het EK was de temperatuur ook hoog. De luchtvochigheid daarentegen veel lager dan hier. “Wie hier zijn verstand gebruikt komt het verst. Een goede tijd lopen is onmogelijk. Wie niet op tijd drinkt, gaat zeker kapot. Daarom is het een goede zaak dat niet alleen bij elke vijf kilometer kan worden gedronken maar ook halverwege die punten bij de sponsposten.”