Tuchtcommissie deelt forse straffen uit

ZEIST, 24 AUG. De eerste zitting van de tuchtcommissie van de KNVB in het nieuwe seizoen heeft een aantal forse straffen opgeleverd. Vijf spelers werden voor drie wedstrijden geschorst, drie voetballers kregen een uitsluiting voor vier duels. Aan boetes werd een bedrag van 1300 gulden uitgedeeld.

John de Wolf van Feyenoord dient drie wedstrijden aan de kant te blijven en 250 gulden naar Zeist over te maken. De robuuste verdediger speelde in het duel om de Super Cup tegen PSV (1-0) de bal opzettelijk met de hand en onthield met die overtreding Kieft een scoringskans. Arbiter Blankenstein handelde in overeenstemming met de nieuwe richtlijnen en stuurde De Wolf van het veld.

Hans de Koning, de doelman van FC Twente, werd afgelopen zondag in het duel met Feyenoord weggezonden. Hij haalde de doorgebroken Taument neer. De Koning kreeg dezelfde straf als De Wolf. Naar gisteren pas bekend werd, heeft de sluitpost bij die actie een scheurtje in zijn scheenbeen opgelopen. De Koning heeft de besluitvorming van de tuchtcommissie niet willen beïnvloeden en maakte daarom - tevergeefs - geen melding van zijn blessure. De Twentenaar heeft steeds beweerd dat hij Taument niet heeft geraakt toen deze op zijn doel afstormde. Met zijn been in het gips is De Koning inmiddels naar Spanje vertrokken voor een korte vakantie.

De tuchtcommissie hanteert ook dit seizoen bij een rode kaart voor de zogenaamde professionele overtreding een richtlijn van drie wedstrijden. Elk geval wordt echter apart bekeken. Ook de straflijst van de boosdoener speelt een rol bij het bepalen van de strafmaat.

René van der Gijp mist de eerstvolgende vier wedstrijden van Heerenveen. De wispelturige aanvaller kreeg op 3 augustus in het oefenduel met De Graafschap de rode kaart wegens het trappen naar een tegenstander.

De geschorste spelers: Arnhem (Telstar-4 wedstrijden), De Vries (Helmond Sport-4), Van der Gijp (Heerenveen-4), Van Corstanje (Eindhoven-3), Volkerink (Emmen-3), Maas (RKC-3), De Koning (FC Twente-3), De Wolf (Feyenoord-3), Roembiak (Cambuur L-1), De Jong (PSV-1).

De rode kaart die Jan Wouters woensdag opliep in het duel met Volendam, zal volgende week worden behandeld. De Ajacied kan morgen nog meedoen in de uitwedstrijd van zijn ploeg tegen Vitesse.

Piet Keur keert terug bij Haarlem. De dertig-jarige spitsspeler tekende een contract voor drie jaar bij de eerste-divisieclub, waar hij ooit zijn loopbaan begon. De voormalige topschutter maakt vandaag in de thuiswedstrijd tegen Eindhoven zijn rentree.

Keur was dit seizoen niet meer welkom bij Feyenoord. De Rotterdamse club had de Noordhollander nog wel een (sterk verlaagde) aanbieding gedaan om de transferrechten op hem te behouden. In afwachting van een contract bij Haarlem trainde Keur, die het grootste deel van het afgelopen seizoen op huurbasis bij SVV speelde, al geruime tijd mee bij de A-selectie van technisch directeur Hans van Doorneveld.

Niet bekend