Patriarch ziet einde van leer communisten

MOSKOU, 24 AUG. Het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk heeft gisteren verklaard dat het mislukken van de staatgreep in de Sovjet-Unie van deze week het einde betekent van de communistische ideologie in Rusland.

Het officiële persbureau TASS citeerde gisteren een verklaring van de kerkvader, patriarch Aleksej II, waarin deze zich tot de geestelijkheid en de gelovigen richt. “De dagen dat één ideologie de hele staat domineerde en zichzelf aan de samenleving probeerde op te dringen zullen niet terugkeren”, meende hij. Hij voegde hieraan toe: “Wij geloven dat de communistische ideologie nooit meer de staatsideologie zal worden in Rusland”.

De patriarch sprak zich dinsdag, toen de coup nog in volle gang was, voor het eerst uit tegen de aanstichters van de staatsgreep. Aleksej, die in juli ook de zegen uitsprak voor Boris Jeltsin bij diens inhuldiging als president van de Russische republiek, verklaarde dinsdag dat de vraag of de coup wel wettig was miljoenen mensen bezig hield.

Met zijn boodschap van gisteren sloot de kerkvader zich aan bij talloze Russen die zich de afgelopen paar dagen tegen de communistische partij en haar leer hebben gekeerd. (Reuter, AFP)