Opsteker Jorritsma bij zijn rentree als hockeybondscoach

VENLO, 23 AUG. Hans Jorritsma boekte hoe dan ook een opmerkelijk succes in zijn eerste interland als hockeybondscoach sinds februari '90. Nederland versloeg gisteravond in Venlo Australië (3-2) en dat was sinds de Olympische Spelen van Seoul in 1988 niet meer voorgekomen. Na die tijd speelde Oranje vijf keer tegen de Australiërs en verloor ook vijf keer. Vandaar dat de winst door spelers en begeleiders uitbundig werd gevierd hoewel het slechts de eerste van vier oefenduels tegen de hockeyers uit het overzeese werelddeel betrof.

De winst op Australië was zondermeer een leuke opsteker. Maar de 3-2 gaf tevens een vertekend beeld. De Australiërs hadden niet bepaald een ideale voorbereiding op het duel gekend. Ze stonden met de bus lange tijd in een file in de buurt van Eindhoven en deden over het traject Amsterdam-Venlo in het totaal vier uur. Het begin van het duel moest er een half uur voor worden uitgesteld en van een goede warming-up kon geen sprake zijn. Toch, constateerde ook Jorritsma na afloop, was Australië gisteravond iets sterker dan Nederland en kwam vlak voor tijd ook met 2-1 voor. Door twee benutte strafcorners (Bovelander en Weterings) in de laatste drie minuten wist Nederland echter alsnog verrassend de winst te grijpen.

Het was gisteravond vooral interessant om te zien met welk elftal Jorritsma Nederland tijdens zijn rentree als bondscoach liet spelen. Hij had bijna zijn volledige basisploeg waarmee hij begin verleden jaar in Lahore de wereldtitel won teruggehaald in de selectie. René Klaassen, toen de ervaren laatste man, kon niet meer worden uitgenodigd. Hij is gestopt met hockeyen. Daarom moest Jorritsma wat betreft het centrale verdedigingsduo een nieuwe keuze maken. Die lijkt naar het schijnt op Maurits Crucq, tijdens het WK nog voorstopper en nu laatste man, en Bastiaan Portenaar te zijn gevallen. Van de laatste, speler van SCHC - de nieuwe club van ex-bondscoach Rob Bianchi - is Jorritsma altijd gecharmeerd geweest. Hij liet het talent in 1989 ook in het Nederlands elftal debuteren, maar er kwam destijds ook weer abrupt een einde aan Portenaars internationale carrière nadat zijn prestaties op school waren achtergebleven. Nu hij weer beschikbaar is koos Jorritsma hem meteen.

Jorritsma was na afloop in Venlo tevreden over het optreden van de naar een baan als piloot solliciterende Crucq en Portenaar. Toch zette de bondscoach in het laatste kwartier van de wedstrijd Bovelander als laatste man neer. “We hadden op die positie iemand met een lange drive nodig. Crucg en Portenaar konden niet meer door de voorste lijn van Australïe komen”, legde Jorritsma uit. Hij had een jaar voor de Olympische Spelen van Seoul het lumineuze idee gehad om Bovelander en Crucq als een aanvallend centraal duo à la Koeman en Rijkaard, destijds op die posities bij de voetbalploeg, te laten spelen. De coach kwam daar later op terug. Het frivole spel van Bovelander als laatste man bracht te veel risico's met zich mee.

Tegenwoordig is Bovelander veel ervarener. Toch wil Jorritsma hem op de linksachterplaats houden. Voor die positie is hij volgens de coach de ideale man. Het elftal dat Jorritsma nu al in zijn hoofd heeft voor Barcelona lijkt daarom voor het grootste deel duidelijk. Leistra staat uiteraard in het doel, Crucq en Portenaar zoals gezegd in het centrum van de verdediging en Diepeveen, gisteren goed spelend in zijn 257ste interland, en Bovenlander zijn de backs. Het middenveld wordt gevormd door Delissen, de captain, Brinkman en Parlevliet. Voorin wordt het dringen. Tom van 't Hek ontbrak gisteravond omdat hij aan het afstuderen is als huisarts. Maar voor hem zal er ongetwijfeld een plaats in de aanval worden ingeruimd. Over wie er zal moeten wijken - Van den Honert, Veen of Weterings - wil Jorritsma niets zeggen. Hij weet het waarschijnlijk zelf nog niet.

Voor de mannen speelden gisteren de Nederlandse vrouwen in Venlo. Zij hebben Korea als de tegenstander voor hun testserie van vier wedstrijden. Dat eerste duel eindigde ook in 2-2. Oranje kwam voor rust met 2-0 door doelpunten van Wouters en Van der Wielen, maar het snelle Korea trok in de tweede helft in een tijdbestek van vier minuten de stand gelijk. Dat laatste tot ontevredenheid van bondscoach Roelant Oltmans. Op zich was hij echter content met de eindstand. Oltmans had een stijgende lijn gezien na de, zoals hij het typeerde, “mindere periode in mei”. Nederland eindigde toen bij het EK in Brussel teleurstellend als vierde.

Bij dat laatste evenement vielen de twee routiniers van de ploeg, Carina Benninga en Lisanne Lejeune, met zware blessures uit. De al jaren met haar knieën sukkelende Lejeune speelde tegen Korea nog niet mee. Zij is echter wel volop in training en is optimistisch over haar herstel. Aanvoerster Benninga (“Ik heb vier maanden niet kunnen lopen”) deed in Venlo een halve wedstrijd mee. Uit voorzorg had Oltmans haar in de achterste lijn geposteerd. De enkel van Benninga lijkt hersteld, maar ze mist nog conditie.

De resterende drie wedstrijden van de testseries van de Nederlandse mannen en vrouwen zullen respectievelijk in Utrecht (morgen), Tilburg (donderdag) en Amsterdam (zaterdag) worden gespeeld.