Oppositie in Albanië wil vertrek Alia

TIRANA, 24 AUG. De drie voornaamste Albanese oppositiepartijen hebben gisteren na het mislukken van de poging tot een staatsgreep in de Sovjet-Unie geëist dat de resterende communistische symbolen en instellingen in Albanië worden afgeschaft. De drie partijen, de Democratische, de Republikeinse en de Sociaal-democratische partij zeiden dit gisteren in een gezamenlijke verklaring.

Enkele duizenden mensen verzamelden zich bij het Dinamo-stadion in de hoofdstad Tirana en verlangden dat de huidige president, Ramiz Alia, voor de rechter wordt gesleept. Volgens de betogers kan er geen sprake zijn van werkelijke democratie in Albanië zolang de ex-communist Alia nog aan het bewind is.

Alia zelf stuurde een telegram naar Sovjet-president Michail Gorbatsjov om hem geluk te wensen met de goede afloop van de couppoging tegen zijn regering. Hij zei tevens te hopen dat de betrekkingen tussen de Sovjet-Unie en Albanië in de toekomst inniger zouden worden. De Albanese staatsradio omschreef de zege van de tegenstanders van de staatsgreep als een positief teken van toenemende democratie. (AFP, AP, Reuter)