Nog lange weg te gaan voor coach Trumbic en mannen waterpoloploeg

ATHENE, 24 AUG. Het Nederlands mannenwaterpoloteam heeft het Europees kampioenschap ondanks een overwinning tegen Tsjechoslowakije met 18-14 (4-4, 5-3, 7-2, 2-5) in de laatste wedstrijd afgesloten op een teleurstellende negende plaats.

Deelneming aan het Olympisch kwalificatietoernooi was al afgedwongen, maar door deze klassering is de kans ook groot dat er geen voorronde gespeeld hoeft te worden voor het volgende EK, over twee jaar in Sheffield. Normaal gesproken zijn de beste tien van Athene geplaatst, maar voor gastland Groot-Brittannië moest ook een plaatsje worden ingeruimd. Helemaal zeker is dan nog niet, omdat de Europese zwembond (LEN) doende is de opzet van het evenement te veranderen.

Zo wordt in 1995 waterpolo en kunstzwemmen losgekoppeld van schoonspringen en zwemmen. Mogelijk wordt al eerder andere wijzigingen doorgevoerd. Momenteel wordt er al over gesproken de wedstrijden weer met zuivere speeltijd te laten spelen.

Tegen de Tsjechoslowaken liet de ploeg zien over mogelijkheden te beschikken, maar opnieuw ook dat er nog veel moet gebeuren. Bondscoach Ivo Trumbic staat pas aan het begin van een zware opdracht. Zijn selectie bleek in Athene in slaap gewiegd door enkele aardige resultaten in de oefenperiode en dacht al heel ver te zijn.

Het tegendeel bleek waar. Zo werd tegen Tsjechoslowakije in de derde periode een voorsprong genomen van zeven doelpunten. In het begin van het vierde kwart werd die marge even zo vrolijk weer bijna uit handen gegeven. De paar zekere factoren van gisteren zoals Jansen, Havekotte, Wagenaar en doelman Van de Bunt voorkwamen, dat er een nieuwe gifbeker werd voorgezet.

Met Monique Damen, Patricia Elkhuizen en Kitty Friebel als nieuwelingen in de ploeg is Nederland als vijfde geëindigd tijdens de Europese titelstrijd kunstzwemmen. De klassering volgde op het brons dat Marjolijn Both en Tamara Zwart bij de duetten en de vierde plaats die Both bij de solistes hadden behaald. Die onderdelen staan tijdens de Olympische Spelen van Barcelona voor het laatst op het programma.

In Atlanta, over vijf jaar, wordt het groepzwemmen Olympisch. Tegen die tijd zouden de meeste meisjes, die gisteravond zwommen, nog actief kunnen zijn. In de finale was de Sovjet-Unie veruit superieur. Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië en Nederland ontliepen elkaar bij de strijd om de tweede tot en met vijfde plaats weinig.

Nederland liep een hogere klassering mis door een wat rommelige presentatie in de ochtenduren. Het door de Canadese trainster Michelle Hossfeld geleide achttal deed het in de finale veel beter, maar toen had de jury al een sterke indruk.