KEKERS MET KRUIMELKAAS

Hunkerend naar vertrouwde smaken van thuis, importeren ondernemende Turken hier te lande Turkse etenswaren in de meest brede zin van het woord. Een Turkse slagerij verkoopt nog nèt Nederlands vlees en in Nederland gebakken Turks brood en zoete lekkernijen, maar verder komen alle andere winkelwaren - groenten, fruit, olijven, kaas, (verse) deegwaren, granen, gedroogde peulvruchten, noten, ingeblikte specialiteiten, theeglaasjes, groentemesjes, snoep en kauwgom in gekleurde papiertjes - uit Turkije.

Zo is er ook "tulum', schapekaas die van oudsher door de herders wordt bewaard in een zak van schapevel. Weliswaar is de geïmporteerde tulum niet verpakt in schapevel - dat mag niet, zo werd mij meewarig gemeld - maar in een onsmakelijk uitziende witte plastic cilinder. Dat oogt niet erg aantrekkelijk, maar een domoor die daar aanstoot aan neemt. Voor nog geen zeven gulden heb je een pond van die lichtzoute kruimelkaas waarvan je maar weinig nodig hebt om de tong te strelen. Tulum smaakt puur naar schaap - heerlijk!

Je kunt vele kanten op met deze pittige kruimelkaas. Een handje tulumkruimels verheft omelet of roerei, tomatensalade of pasta met tomatensaus meteen in de adelstand. Maar het lekkerst is de kaas op brood (of crackers) of in een groene salade. Bij een vriendin at ik een heerlijke salade van kekererwten met stukken feta, stukjes pikante Spaanse worst, olijven, pijnboompitten en ijsbergsla. Thuis heb ik het enkele dagen later dunnetjes overgedaan - met Turkse kruimelkaas.

Voor 2 personen:

1 blikje kekererwten (400 g), uitgelekt 1 bosuitje, fijngesneden 2 handjes tulum 1 handje kleine zwarte olijven met pit 1-2 vleestomaat, ontveld, ontpit en in stukjes vinaigrette van: 1 geperst teentje knoflook 1 eetlepel wijnazijn 4 eetlepels olijfolie zout & veel versgemalen zwarte peper

Doe de eerste zes ingrediënten in een grote schaal en roer er de vinaigrette doorheen. Hussel eventueel nog twee handjes grofgesneden groene bindsla door de kekers met kruimelkaas en eet er warme stukken bruin Turks brood bij.

Alle ingrediënten zijn verkrijgbaar bij een Turkse slagerij, ja zelfs die heerlijke en zeer betaalbare lamskoteletjes, die bij deze salade kunnen worden gegeten. Lang hoeft niemand te zoeken. Iedere Turk die over Nederlandse stoeptegels loopt, zal desgevraagd vertellen waar hij zijn groenten, vlees en aardappelen koopt.

Strooi een laagje paneermeel op de bodem en schep de helft van de macaroni in de beklede springvorm. Giet daarop de ragout, leg de hele eierdooiers voorzichtig op de ragout en schep de resterende macaroni er overheen. Dek de pastei toe met een tweede lap uitgerold korstdeeg, knijp beide deegranden rondom samen en druk ze vast op de rand van de springvorm. Bestrijk het deeg met melk en prik hier en daar een gaatje in het oppervlak zodat de stoom kan ontsnappen. Bak de macaronipastei in een voorverwarmde oven (200 C) totdat de korst mooi krokant en goudbruin van kleur is. Dat laatste is belangrijker dan de exacte baktijd, die per oven altijd verschilt. Verwijder heel voorzichtig de ring van de springvorm en serveer de timballo op een platte ronde schaal. Vergeet vooral niet de welige geuren op te snuiven die vrijkomen wanneer het mes de korst doorsteekt, want zo betaamt het de liefhebber. Drink bij deze timballo del Gattopardo een koele Corvo Bianco van het Siciliaanse huis 'Duca di Salaparuta'. Klinkender kan het niet.