Kanoduo plaatst zich op WK voor Barcelona

PARIJS, 24 AUG. Marc Weijzen en Jan Dirk Nijkamp hebben zich tijdens de wereltitelstrijd kanovaren in Parijs geplaatst voor de finale van de 1000 meter. Ze voldoen daarmee aan de limiet voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Barcelona. Tevens zijn ze de eerste Nederlandse mannen sinds 1983 (Stevens en Lebbink) die een WK-finale halen.

Het duo kreeg eerst een teleurstelling te verwerken. 's Ochtends kwamen Weijzen en Nijkamp twee-tiende seconde tekort voor de derde plaats op de 500 meter en bleven ze verstoken van de finale. Ze waren bang voor een herhaling op de dubbele afstand, maar op hun beurt finishten ze met 0,21 voorsprong op de Noren en werden derde. Varend in baan 7, met de straffe wind dwars over de Marne, behoefden ze alleen de Italianen en Spanjaarden voorrang te verlenen.

De NOC-eis voor "Barcelona' is, dat een Olympische finaleplaats haalbaar moet zijn. Een WK-finaleplaats is van vergelijkbare waarde. Vier jaar geleden werd het tweetal uiteindelijk niet uitgezonden naar Seoul, hetgeen voor Nijkamp aanleiding was de peddels voorlopig minder serieus te beroeren.

Sinds de aanloop naar het vorige WK is de combinatie hersteld. In Poznan was een finaleplaats nog te hoog gegrepen, in Parijs kwam de beloning. Weijzen gaf zijn studie aan de HTS zelfs op voor de sport, Nijkamp stelde het zoeken naar een vaste baan een tijdje uit.

Het succes van Weijzen-Nijkamp is tevens dat van Piet Bogie. De vaarders kregen van de bond gedaan dat afgelopen winter geld werd vrijgemaakt voor de intensieve voorbereiding onder leiding van de Roermondenaar, die in het verleden Olympische en WK-medailles behaalde met Derckx-Cox.

De laatste, tegenwoordig Wood geheten en wonend in Australië, verzekerde zich in ieder geval van een Olympisch startbewijs. Met drie collega's plaatste ze zich voor de finale in de K4 500 meter, voor de Australische bond genoeg het viertal te laten uitzenden.

De andere Nederlanders werden uitgeschakeld. Jean-Paul Sits eindigde als laatste in zijn halve finale over 500 meter, de vrouwen Lisette Veltman en Nicole Bulk werden zevende op dezelfde afstand.