Grote strop dreigt voor ASM in de Sovjet-Unie

ROTTERDAM, 24 AUG. ASM International, de Bilthovens fabrikant van apparatuur voor het maken van chips en genoteerd op de Amerikaanse beurs Nasdaq, dreigt een miljoenenstrop te lopen in de Sovjet-Unie.

Het bedrijf heeft gedurende zes maanden geen betalingen meer gehad uit de de Sovjet-Unie. De Nederlandsche Credietverzekering Maatschappij is begonnen met uitbetalingen aan het Bilthovense bedrijf, maar betaalt niet volledig uit. Afhankelijk van het soort krediet betaalt NCM 90 à 95 procent uit. Het bedrijf heeft procedures gestart om het geld alsnog van de Russen te krijgen.

ASM is waarschijnlijk de grootste investeerder van Nederland in de Sovjet-Unie. Vorig jaar heeft het bedrijf de opdracht gekregen voor de bouw een chipsfabriek waar 115 mijoen gulden is gemoeid. Het project heeft een looptijd van vijf jaar, maar het accent van de investeringen ligt in het eerste gedeelte. De fabriek moet komen in de Russische stad Zaratov aan de Wolga. Volgens een woordvoerder van het bedrijf hebben de activiteiten niet geleden onder de coup.

Afgezien van de Sovjet-Unie behaalt het bedrijf de laatste tijd weer betere operationele resultaten, nadat de afgelopen zes kwartalen verliesgevend waren. In het afgelopen kwartaal kwam de winst uit op 3,3 miljoen gulden bij een omzet van 155 miljoen gulden.

In het eerste halfjaar van dit jaar is de winst uitgekomen op 7 miljoen gulden, dankzij een buitengewone bate van 10 miljoen gulden. De bate dankt ASM aan de verkoop van een belang van tien procent in dochter ASM Pacific Technology. In dit in Hongkong genoteerde bedrijf heeft ASM nu nog een belang van 65 procent. De laatste tijd zijn de resultaten van het bedrijf in Hongkong, hoewel nog steeds winstgevend, onder druk gekomen. Volgens directeur-grootaandeelhouder A. del Prado zijn de resultaten conform verwachting.