Coup resulteerde in niet meer dan een rimpeling

ROTTERDAM, 24 AUG. Op de beursvloer in Amsterdam heerst de verwachting dat de aandelenkoersen na de tijdelijke beursinzinking op "Red Monday' de periode van consolidatie zullen hervatten. Effectenanalisten achten op dit moment vooral de financiële sector, achtergebeleven bij de koerswinsten dit jaar, en de defensieve voedingssector interessant voor de kooplustige belegger.

De Amsterdamse beurs slaagde er deze week niet in het terrein dat tijdens de crisis in de Sovjet-Unie verloren ging helemaal goed te maken. De CBS-koersindex voor aandelen, die vorige week sloot op 199,8, sloot gisteren met een verlies van één punt op 198,8.

Op de beursvloer overheerst de mening dat de staatsgreep in de Sovjet-Unie uiteindelijk niet meer dan een rimpeling is geweest in het koersverloop. “Per saldo is er geen effect te zien voor een sector, en zelfs niet in een specifieke koers”, stelt Stef Wildt Meyboom, analist van commissionair Mulco.

De enige onderneming met een flink belang in de Sovjet-Unie, Begemann, kelderde maandag 17 gulden op 145 gulden, maar sloot de week af op 157,50 gulden. Beleggers werden gerustgesteld door topman Joep van den Nieuwenhuyzen die zei dat de investering in de machinefabriek Tsenmash goed was verzekerd.

De kooplustige belegger maakt moeilijke tijden door. De effectenbeurzen, die immers sedert januari een flinke koersstijging hebben doorgemaakt, zijn op dit moment niet echt goedkoop, zeker ook gezien de hoge rentestand, de inflatie en het traag verlopende economische herstel in veel landen. Het herstel in de VS na de recessie verloopt trager dan verwacht. De periode van consolidatie die nu al vanaf mei aan de gang is, zal daarom waarschijnlijk voortduren.

September en oktober zijn vaak flauwe maanden, interessante maanden dus om te kopen. Zeker als de koersen weer wat omlaag zijn gebracht. Een interessante factor is daarbij de WAO-discussie. Als die onverhoopt zou leiden tot de val van het kabinet, zou dat onmiddellijk de beurskoersen onder druk zetten.

De fondsen in de financiële sector, achtergebleven bij de hogere beurskoersen dit jaar, zijn volgens analisten koopwaardig, zeker doordat de rente op haar top zit en op termijn kan dalen.

Bundesbank-president H. Schlesinger zei deze week dat een verdere verhoging van de rente in Duitsland niet aan de orde is. Indertussen zijn er tekenen dat de groei van de Duitse economie aan het afzwakken is. De groei van de produktie wordt nu getaxeerd op 1,5 procent, tegen 2,5 procent in 1990. Ook in Japan en de meeste andere landen Zuidoost Azië lijkt de economie trager te groeien. Uit uitlatingen van Japanse zegslieden blijkt dat eind dit jaar een daling van de rente in Japan kan worden verwacht.

ABN Amro kwam gisteren met beter dan verwachte halfjaarcijfers. De bank heeft een winst geboekt van 801 miljoen gulden, tegen 703 miljoen over de zelfde periode vorig jaar. Analisten voorspelden een winst van circa 680 miljoen gulden. Ook de Rabo Bank meldde deze week een opvallend goed eerste halfjaar. Buitenlandse vraag heeft de koers van het enige echte grote bankaandeel de afgelopen weken opgedreven naar een hoogste niveau van 40,40 gulden begin augustus.

ING, dat op 5 september de halfjaarcijfers presenteert, lijkt op dit moment de goedkoopste financiële waarde. Ook Aegon is achtergebleven vergeleken met ABN AMRO.

ABN Amro en Rabo refereerden deze week aan een verbeterd kredietvolume en betere marges. “Dat zal ongetwijfeld ook voor ING in het verschiet liggen”, aldus een handelaar.

Opvallend was deze week de voedingssector, ook geliefd als vluchthaven in economisch onzekere tijden. Zo heeft bijvoorbeeld Nutricia, waarvan de koers sterk fluctueerde, een vrijwel onaantastbare positie in de markt voor babyvoeding. Nutricia houdt volgende week woensdag een buitengewone aandeelhoudersvergadering met als enige agendapunt het inkopen van eigen aandelen. Eén van de twee grootaandeelhouder van Nutricia (Unigate of Melkunie) zou - een deel van het - belang willen verkopen. “De beurs trok de conclusie dat de deur bij Nutricia (al jaren onderwerp van overnamegeruchten - red.) iets opengaat”, aldus een handelaar.

In dezelde sector meldde Wessanen, waarvan het interim dividend op 14 augustus via een Duitse krant uitlekte, gisteren volgens verwachting een winststijging over het eerste halfjaar van 20 procent. Donderdag steeg de koers van Wessanen al na een verhaal in de Wall Street Journal dat refereerde aan de dalende melkprijzen in de VS waardoor de winstmarges van Wessanen daar verbeteren. Wessanen boekt meer dan de helft van de omzet in de VS.