Bonn wil directe relatie met Sovjet-republieken

BONN, 24 AUG. Duitsland wil directe banden aanknopen met de republieken van de Sovjet-Unie om de handel te vergroten en zichzelf te beschermen tegen mogelijke betalingsmoeilijkheden van de centrale regering in Moskou. Dat heeft de Duitse onderminister van economische zaken, Lorenz Schomerus, gisteren verklaard.

Handel via de republieken is pas mogelijk als daar centrale banken actief worden, die betalingsgaranties kunnen verstrekken. Nu is de Bank voor Buitenlandse Handel in Moskou daar nog verantwoordelijk voor.

Schomerus gaat in oktober naar de Sovjet-Unie voor verkennende besprekingen. “Wij verwelkomen directe betalingsgaranties van de republieken, maar hebben nog geen betrouwbare informatie over de banken daar.” Duitsland heeft zelf kredietgaranties verleend voor ongeveer 20 miljard mark aan export, zei gisteren Jürgen Möllemann, de Duitse minister van economische zaken. Inmiddels zijn verzoeken tot uitkering binnengekomen voor 400 miljoen mark, terwijl Bonn 31,5 miljoen mark heeft betaald. De vrees bestaat dat Sovjet-bedrijven niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen. De export uit de Sovjet-Unie is dit jaar als gevolg van de economische crisis ingezakt, waardoor bedrijven een groot tekort aan harde valuta's hebben. (Reuter)