Ambassadeur weet "nog steeds weinig'

DEN HAAG, 24 AUG. “Ik geloof er niets van dat de macht in mijn land nu verschuift naar Boris Jeltsin”, zegt de Sovjet-ambassadeur in Nederland, Alexander Tsjikvajdze. “Het hele land is blij dat Gorbatsjov terug is. Gorbatsjov en Jeltsin zullen nu samen verder gaan, hand in hand. Daar twijfel ik niet aan.”

De ambassadeur, die naar zijn zeggen hier twee jaar en acht maanden geleden naar toe werd gestuurd om de perestrojka te verklaren, riep gistermiddag de pers naar de ambassade aan de Bickerweg in Den Haag om regering, media en bevolking te danken voor hun houding tijdens de crisis.

“Waarom ik niet afgelopen maandag een persconferentie heb gegeven? Ach, ik had niets meer kunnen vertellen dan u zelf ook wist. Het enige wat ik wist, was over de zogenaamde ziekte van Gorbatsjov. Verder was er niets. Ik heb nog steeds niet genoeg informatie.” Een brief van coupleider Janajev bracht hij, als trouwe diplomaat, terstond naar het ministerie van buitenlandse zaken.

De Engels sprekende Tsjikvajdze is goedlachs, maar moet af en toe wel even een brokje irritatie wegslikken als hem en de naast hem zittende speciale afgezant van de inmiddels ontslagen minister Bessmertnych, Joeri Derjabin, kritische vragen worden gesteld.

Ambassadeur Joeri Derjabin, hoofd van het directoraat voor veiligheid en samenwerking op zijn ministerie, is woensdag uit Moskou vertrokken nog voordat de coup ten einde was. Zijn bezoek aan Den Haag was maanden geleden al afgesproken, maar minister Bessmertnych gaf hem nog de speciale opdracht in Nederland, Zweden en Finland uit te leggen dat wat buitenlandse politiek betreft alles bij het oude bleef.

Derjabin sprak afgelopen dinsdag in Moskou met Europarlementslid Jean Penders, tegenover wie hij de coup verdedigde. Nu is hij er tegen. Is dat niet een wat erg snelle politieke draai? “Nee, ik heb met de heer die u noemt als officieel persoon gesproken, die probeerde de officiële versie te verklaren. Dat was ook de enig beschikbare verklaring die er was op dat moment.”