Zwarte en joodse zeden botsen in Brooklyn

NEW YORK, 23 AUG. Volgens de joden van Brooklyn, een deel van New York, hebben de zwarten de misdaad hun wijk binnengebracht. De zwarten daarentegen menen dat de stedelijke autoriteiten voortdurend de joden bevoordelen. Zo ging het al jaren, met kleine relletjes en opstootjes, maar het bleef binnen de perken. Tot een orthodoxe jood begin deze week in de wijk Crown Heights een zwart kind doodreed. Een ongeluk volgens de politie, moord volgens de zwarte gemeenschap.

Jonge zwarten, gewapend met honkbalknuppels en flessen trokken door de wijk op zoek naar joden en hun bezittingen. Orthodoxe joden bewapenden zich met stenen en vochten terug. De afgelopen drie nachten waren het toneel van rassenrellen in Crown Heights. Eén jood werd door een zwarte jongen uit wraak doodgestoken.

Tien procent van de 300.000 inwoners van Crown Heights bestaat uit orthodoxe, zogenoemde chassidische joden die behoren tot de Lubavitcher-sekte. Tachtig procent van de bevolking zijn zwarten, voor het merendeel immigranten uit Jamaica, Grenada en Haïti. De andere tien procent zijn Spaanstalige immigranten. De gemakkelijke zeden en gewoonten van de mensen uit het Caraïbische gebied contrasteren scherp met die van de orthodoxe joden, met hun lange zwarte mantels, pijpekrullen en baarden en hun strenge naleving van de joodse wetten uit het Oude Testament. Hun levenswijze zou terugvoeren op joodse getto's in Polen gedurende de achttiende eeuw.

De chassidische joden in Crown Heights emigreerden in de jaren veertig en vijftig uit Oost-Europa. De wijk werd toen voornamelijk bewoond door joden uit de middenklasse. Maar in de jaren daarna kwamen veel zwarten naar de wijk, sommige joden trokken weg, zodat de achterblijvende joden een minderheid werden.

Afgelopen maandagavond, om acht uur, verloor een chassidische jood, die deelnam aan een optocht van een rabbi, de macht over het stuur en reed in op twee zwarte kinderen. Een zevenjarig jongetje was op slag dood, zijn neefje raakte zwaar gewond. Op de plaats van het ongeluk ontstond meteen een opstootje. Zwarten belegerden de auto, bedreigden de gewonde chauffeur en zijn passagiers. De inderhaast te hulp gesnelde politie ontzette de joden, die met een privé-ambulance van de Lubavitchers werden weggebracht. Dat laatste wekte grote woede op van de omstanders; de joodse gewonden werden eerder bediend dan het gewonde zwarte jongetje.

Als een razend vuurtje verspreidde het nieuws van het ongeluk zich door Crown Heights en het leidde tot grote woede onder de zwarten. "Oorlog aan de joden' riepen ze en: "Hitler heeft zijn karwei niet afgemaakt'. De zwarten vinden dat de autoriteiten de joden al jaren bevoordelen en dat dit nogmaals bij dit ongeluk bleek. De dader reed volgens hen door rood en heeft een moord begaan vinden ze. Een rechter heeft gezegd dat de joodse man voor een jury zal moeten verschijnen.

Na drie nachten van oproer dreigde de politie van Brooklyn gisteren met massale arrestaties indien de rellen niet zouden ophouden. Sommige straten van Crown Heights liggen bezaaid met glas en stenen, mensen waren hun leven niet zeker. “We kunnen deze wetteloosheid niet langer tolereren”, zei politiewoordvoerder Lee Brown. De zwarte burgemeester van New York, David Dinkins, bracht opnieuw een bezoek aan Crown Heights en riep op tot kalmte. (AFP, AP)