Zeelui gered na maand in het pakijs

KAAPSTAD - Na een maand vast te hebben gezeten op de Zuidpool zijn 174 bemanningsleden van een onderzoeksschip uit de Sovjet-Unie gisteren gered. Bij aankomst in het Zuidafrikaanse Kaapstad druppelde er nog ijs van het transportvliegtuig dat de zeelui uit hun benarde positie had gehaald.

Het schip, de Michail Somov, was een maand geleden tijdens onderzoekswerkzaamheden op de Zuidpool vastgeraakt in het pakijs. Dit gebeurde op 55 kilometer afstand van een Sovjet-basis, maar daar waren de mannen niet welkom omdat die al helemaal vol was.

Vijftig man zijn nog achtergebleven op de Michail Somov, met genoeg voedsel om het drie maanden uit te houden. De rest van de bemanning perste zich gisteren in een Ilyushin-76 transportvliegtuig, dat op een geïmproviseerd landingsbaantje bij het schip was geland.

“Het zicht was miserabel, het vliegtuig was overbelast, de startbaan was kort, er stond een sterke wind”, vertelde piloot Stanislav Bliznyk na de behouden terugkeer in Kaapstad.

De organisatoren van de geslaagde reddingspoging zeiden dat het de eerste keer was dat een Sovjet-vliegtuig in de winter op het ijs van de Zuidpool was geland.

De tussen de ijsmassa's gestrande onderzoekers hebben de tijd gedood met schaken en het bekijken van videofilms, vooral westerns. De achterblijvers moeten het schip terugvaren naar de Sovjet-Unie, zodra dat mogelijk is. (Foto AP)