VVCS maant spelers SVV Dordrecht'90 tot rust na komst Verèl

ROTTERDAM, 23 AUG. De vakbond van betaald voetballers (VVCS) heeft de spelers van SVV Dordrecht'90 gisteravond geadviseerd niet te staken.

Een deel van de selectie is daar voor nu het bestuur van de eredivisieclub Hans Verèl heeft aangesteld als opvolger van de woensdag opgestapte trainer Dick Advocaat. Karel Jansen van de VVCS zegt echter dat de spelers met een staking niets opschieten. Hij heeft wel begrip voor de onvrede binnen de selectie. “Maar het is verstandiger om eerst eens te kijken of er een werkbare situatie kan ontstaan met Verèl als trainer. Daarna kunnen we eventueel alsnog maatregelen nemen”, aldus Jansen.

De spelers gaven voor de openingswedstrijd van de fusieclub in Kerkrade tegen Roda JC van afgelopen woensdag een communiqué uit waarin ze verklaarden “geen vertrouwen” te hebben in Vèrel als trainer. En die mening is de afgelopen dagen niet veranderd. Voorzitter Kees den Braven zag in de houding van de spelers echter geen aanleiding een nieuwe hoofdtrainer aan te trekken. Hij stelde Verèl gisteren officieel aan als de opvolger van Advocaat. Den Braven zegt Verèl wel capabel te vinden. Hij is van mening dat de van SVV afkomstige spelers geen waardeoordeel over de trainer kunnen geven, omdat ze hem niet zouden kennen. Den Braven noemde de houding van de voetballers dan ook verwerpelijk. De voorzitter zei vanochtend dat de spelers die ontevreden zijn maar in het tweede elftal moeten gaan spelen. “We hebben toch genoeg mensen.”

Hans Verèl vervulde vorig seizoen onder Den Braven bij Dordrecht'90 de dubbele functie van algemeen directeur en trainer. Na de fusie werd hij noodgedwongen directeur. SVV'er Advocaat werd de trainer van de nieuwe club. Den Braven verklaarde gisteravond dat Verèl na dit seizoen waarschijnlijk toch wel trainer zou zijn geworden. Hij ging er blijkbaar vanuit dat Advocaat na één jaar zou vertrekken.

Advocaat en Den Braven besloten afgelopen week het contract van de trainer te ontbinden. De Hagenaar, assistent van bondscoach Rinus Michels bij het Nederlands elftal, verklaarde bij SVV Dordrecht'90 niet te kunnen werken zoals hij dat bij andere clubs gewend was. Het bestuur wilde de trainer echter geen toezegging doen dat er verandering in de situatie zou komen. Advocaat had zich sinds de eerste dag dat hij in stadion Krommedijk werkzaam was geërgerd aan allerlei zaken binnen de organisatie. Onder anderen het vertrek van aanvaller Langerak was daar een voorbeeld zijn. Advocaat verklaarde na zijn vertrek nadrukkelijk dat Verèl niets met zijn besluit om op te stappen te maken heeft gehad. De geplaagde Verèl zegt ondanks de niet al te prettige werksituatie het werk aan te kunnen. Hij wijst erop dat hij al veertien jaar in het trainersvak zit. “Ik laat mijn opgebouwde krediet niet kapot maken door de spelers.” Verèl wil onder meer door individuele gesprekken met spelers de sfeer proberen te verbeteren. Spits Erik Willaarts zal de komende moeilijke periode in ieder geval niet meer meemaken bij SVV Dordrecht'90. Hij diende zijn ontslag in en dat werd ingewilligd. Hij had nog een contract tot medio 1993. De 30-jarige Willaarts, ex-speler van FC Utrecht en Borussia Mönchengladbach, gaat op zoek naar een nieuwe club. Hij is transfervrij.

SVV Dordrecht speelt morgenavond een thuiswedstrijd tegen VVV. De fusieclub verloor afgelopen woensdag zijn eerste competitieduel met 1-0 van Roda JC.