Stilte daalt neer op beurs; fluctuatie in koers van Nutricia

ROTTERDAM, 23 AUG. Na de euforie over het mislukken van de staatsgreep in de Sovjet-Unie daalde vandaag de stilte neer op de Amsterdamse effectenbeurs, ondanks nieuwe koersrecords in Londen. De koers van Nutricia fluctueerde sterk na geruchten over inkoop van eigen aandelen bij een zeer lage omzet.

AMSTERDAM “Dit is qua omzetten de slechtste dag van deze week”, verzuchtte een hoekman die zijn courtage-inkomsten zag teruglopen. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vanmorgen gemiddelde iets lager. De euforie over het mislukken van de staatsgreep in de Sovjet-Unie is weggeëbt. Handelaren bekeken vandaag kritisch hun posities. Velen besloten met een zo klein mogelijke positie het weekeinde in te gaan.

Een zwakkere obligatiemarkt en een lagere dollarkoers drukte mede de stemming. De CBS-stemmingsindex, die gisteren sloot op 91,4 punten, was omstreeks het middaguur 0,1 punt lager.

Nedlloyd noteerde tachtig cent lager op 59,10 gulden, ondanks iets beter dan verwachte halfjaarcijfers gisteren. Aanvankelijk liep de koers vanmorgen iets op als gevolg van wat handelaren beschreven als “speculatieve vraag”. Winstnemingen en verkooporders vanuit de optiebeurs drukten de koers van Nedlloyd daarna naar beneden.

ABN AMRO, dat vandaag na het sluiten van deze krant de halfjaarcijfers presenteerde, was omstreeks het middaguur twee dubbeltjes hoger. Buitenlandse beleggersvraag heeft de koers van het enige echte grote bankaandeel de afgelopen weken opgedreven naar een hoogste niveau van 40,40 gulden begin augustus. De koerswinst ligt ver boven de algemene stijging van de beurs. Hoewel het klimaat voor het bankaandeel mede onder invloed van de gunstige cijfers van de Duitse vakbroeders verbeterd is, lijkt de koersstijging eerder het inlopen van een achterstand dan een vertrouwensvotum voor robuuste wnstgroei.

De mededeling dat DAF zijn kapitaalverhoudingen moet oppeppen met een emissie van 200 miljoen verplicht cumulatief preferent converteerbare aandelen is geen goed nieuws voor de bezitter van aandelen ABN AMRO. De bank heeft zich garant gesteld voor deze emissie. ABN AMRO is daarnaast financieel sterk betrokken bij Air Holland dat dezer dagen moeilijke tijden doormaakt.

Nijverdal-Ten Cate, dat gisteren sloot op 90 gulden, was omstreeks het middaguur twee gulden hoger. De producent van plastic en textiel maakte bekend voor dit jaar een hogere winst te verwachten dan vorig jaar (40,1 miljoen gulden). Het bedrijf zei eerder dit jaar dat de winst op een gelijk niveau zou uitkomen. De winst over het eerste halfjaar kwam uit op 22,2 miljoen gulden, tegen 21,1 over dezelfde periode vorig jaar.

De koers van Nutricia liep gisteren fors op. Het voedingsconcern sloot 8,20 gulden hoger op 151 gulden bij een zeer lage omzet van circa 6.000 stuks. Omstreeks het middaguur was Nutricia twee gulden lager. Het verhaal gaat dat Nutricia volgende week een bijzondere aandeelhoudersvergadering organiseert met als onderwerp de inkoop van eigen aandelen. Een grote aandeelhouder - “wellicht Melkunie”, fluisterde een handelaar - zou afwillen van zijn belang. Nutricia zou dat belang daarna willen doorplaatsen.

Een ander voedingsfonds dat goed ligt is Wessanen. De koers liep gisteren 1,50 gulden op naar 85,70 gulden. Vanmorgen noteerde Wessanen twee dubbeltjes lager. In de Wall Street Journal stond gisteren een positief verhaal dat refereerde aan de dalende melkprijzen in de VS waardoor de winstmarges van Wessanen daar verbeteren. Daarnaast profiteert Wessanen nog steeds van het voortijdig uitlekken van het dividend via een Duitse krant vorige week.

Delft Instruments kwam met de mededeling van een verlies in het eerste halfjaar en de verwachting van een aanzienlijk negatief saldo voor heel 1991. De schade bleef vooreerst beperkt tot 20 cent op 22,70 gulden.

NEW YORK Na drie hectische sessies daalde de rust gisteren weer neer op Wall Street. Beleggers namen een pauze om de richting te beschouwen die de Amerikaanse economie en de markt zullen inslaan. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot zes punten hoger op 3.007, na de winst van 88 punten woensdag.

LONDEN Futures aankopen trokken de aandelenkoersen op de beurs van Londen naar een nieuwe recordhoogte. Handelaren zeiden dat er geen sprake was van "koopgekte' maar waren verbaasd over zoveel winst vlak voor het weekeinde. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 21,1 punten hoger sloot op 2.623 punten, noteerde omsreeks het middaguur 11,6 punten hoger.

FRANKFURT De aandelenkoersen in Frankfurt verloren vanmorgen bij dunne handel iets van de forse winst die gisteren werd geboekt. De teruggang werd gezien als een “normale technische reactie”. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 60 punten hoger sloot op 1.630,83 punten, noteerde omstreeks het middaguur 2,04 punten lager.

TOKIO Tokio sloot vandaag scherp lager doordat beleggers winst namen. Tokio slaagde er ondanks de koerswinst van de afgelopen drie dagen niet in het verlies van Red Monday goed te maken. “Dit was weer een normale vrijdag: winstnemingen voor het weekeinde”, aldus een handelaar. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 450,43 punten lager op 22.065,34.