Prins Claus niet aanwezig bij Troonrede

DEN HAAG, 23 AUG. Prins Claus zal op Prinsjesdag, dinsdag 17 september, verstek laten gaan. Hij wordt sinds 1 juli in het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag behandeld voor een depressie.

Op medisch advies neemt hij voorlopig geen werkzaamheden en verplichtingen op zich, zo liet de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vanmorgen weten. Koningin Beatrix wordt op Prinsjesdag vergezeld door kroonprins Willem-Alexander, prins Johan Friso, prins Constantijn, prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven. De stoel waarop de prins in de Ridderzaal tijdens de Troonrede volgens gebruik plaatsneemt, zal nu worden weggehaald, aldus de RVD.

Het is ook onzeker of prins Claus de koningin zal vergezellen op haar bezoek aan Japan, dat op nog niet nader bepaalde data in oktober plaatsheeft.

Het is voor het eerst sinds 1980, het jaar waarin Beatrix werd ingehuldigd, dat Claus niet aanwezig is op Prinsjesdag. In 1982 werd Claus kort voor Prinsjesdag, van 2 tot 10 september, in het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen onderzocht wegens klachten van depressieve aard en vervolgens op 1 oktober opgenomen in een kliniek in Bazel. In die periode werden zijn representatieve taken, met uitzondering van Prinsjesdag, waargenomen door de echtgenoot van prinses Margriet.