Ontvangst wendbare diplomaat "pijnlijk'

DEN HAAG, 23 AUG. “Beetje pijnlijk eigenlijk”, zei een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken vanmorgen. “Maar we wisten uiteraard niet dat die afgezant uit Moskou een snelle politieke draai achter de rug had.”

Minister van den Broek sprak gisteren in Den Haag met de speciale afgezant van minister van buitenlandse zaken Bessmertnych, ambassadeur Joeri Derjabin. Dinsdagmiddag had Derjabin zich tegenover Europarlementariër Jean Penders nog positief over de coup in Moskou uitgelaten en deze als “onvermijdelijk” gekenschetst.

Derjabin, die directeur is van de afdeling voor veiligheid en samenwerking in Europa en tevens de politieke contacten met de EG verzorgt, was in het gesprek met Penders en een Duitse collega dinsdagmiddag tamelijk verstoord toen de beide parlementsleden de machtsovername zeer negatief beoordeelden. Op een vraag bijvoorbeeld waarom men de coup was begonnen met de leugen dat Gorbatsjov ziek was, luidde zijn reactie: “Ik heb geen enkele reden om te twijfelen aan de ziekte van Gorbatsjov”.

Ambassadeur Derjabin is nog steeds in Nederland. Aan het einde van de middag zou hij samen met de Sovjet-ambassadeur in Nederland, Alexander Tsjikvaidze, een persconferentie geven.