Nieuwe markt voor niet genoteerde aandelen

DEN HAAG, 23 AUG. De Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) en de Vereniging voor de Effectenhandel (VEH) overwegen een nieuwe markt te creeëren waar pakketten aandelen in niet-beursgenoteerde fondsen aan professionele beleggers kunnen worden aangeboden.

De participatiemaatschappijen hebben op dit moment belangen in circa 1350 Nederlandse ondernemingen, waarvan een deel voor deze markt in aanmerking komt.

Dit zegt NVP-voorzitter mr H.W. Nagtglas Versteeg. De opzet is een reguliere bijeenkomst - bijvoorbeeld eens in de maand - waar uitgenodigde grote beleggers kunnen bieden op pakketten van 5 procent. Er zal een koers voor die pakketten worden genoteerd. Even tevoren kunnen de beleggers op een soort "kijkdag' bij de onderneming langs gaan en op de bijeenkomst zelf kan het management een presentatie geven. De plannen zijn nog in een eerste stadium. Er is nergens ter wereld een dergelijke markt bekend.

Bij de uitwerking van het initiatief moet tussen tal van juridische klippen worden gelaveerd. Er kan geen sprake zijn van aanbieding van aandelen aan het publiek. In dat geval moet aan tal van wettelijke vereisten worden voldaan. Anderzijds zijn aandelen in niet genoteerde vennootschappen meestal niet vrij verhandelbaar, maar moeten ze eerst aan de andere aandeelhouders worden aangeboden. Er is dan ook nog niet besloten of de nieuwe markt - het woord veiling wordt zorgvuldig vermeden - onder auspiciën van de NVP of de VEH zal komen te vallen.

De reden voor de NVP om dit initiatief te ontwikkelen is dat tot op heden de participaties zelden aan institutionele beleggers als pensioenfondsen worden verkocht. Meestal zijn het of andere participatiemaatschappijen die de aandelenpakketten kopen, of het zijn bedrijven die in de recent wat geluwde fusie- en overnamegolf collega's opkochten.

Voor de institutionele beleggers geeft een markt zoals gedacht volgens Nagtglas Versteeg het voordeel van openheid. Ze krijgen inzicht in het aanbod en een koersvorming, plus een zeker keurmerk dat aangeeft dan onder het aanbod het kaf reeds van het koren gescheiden is.