Nettowinst van Sony met 5 procent gedaald

TOKIO, 23 AUG. Het Japanse elektronica- en amusementsconcern Sony heeft in het eerste kwartaal van het op 1 april begonnen boekjaar een nettowinst behaald van 169 miljoen dollar (ongeveer 335 miljoen gulden). Dat is 4,9 procent minder dan de winst in het eerste kwartaal van het vorige boekjaar, zo heeft Sony vandaag bekendgemaakt.

Het bedrijfsresultaat kwam met 426 miljoen dollar (circa 840 miljoen gulden) ruim 35 procent lager uit dan in het corresponderende kwartaal van 1990. Sony schrijft die terugval toe aan de toenemende waarde van de yen tegenover de Amerikaanse dollar en groeiende prijsconcurrentie.

Ondanks een daling van de verkopen in de VS met 6,7 procent nam de totale omzet van Sony het voorbije kwartaal toe met 2,6 procent, tot 6,26 miljard dollar. Behalve aan de duurdere yen wijt Sony de bescheiden omzetgroei aan stagnatie van de Amerikaanse en Europese economieën en aan de matige gang van zaken op de Japanse markt voor beeld- en geluidapparatuur. Bij de filmstudio's Tri-Star en Columbia was er sprake van een omzetvermindering van 6,1 procent tot 432,4 miljoen dollar.

Sony gaat meer doen aan onderzoek en ontwikkeling op het terrein van de nieuwste technieken. In alle onderdelen van zijn elektronica-divisie moet op de kosten worden bespaard, maar dat zal niet ten koste van banen gaan.

De Japanse auto- en motorfabrikant Honda boekte in de eerste drie maanden van het lopende boekjaar kwartaal een nettowinst van 155 miljoen gulden (ruim 300 miljoen gulden), 9,3 procent minder dan in de maanden april-juni vorig jaar. De geconsolideerde omzet steeg met 2,4 procent tot 8,3 miljard dollar.

Honda schrijft de winstdaling toe aan hogere belastingen. (UPI)