Mislukte coup brengt erkenning Balten dichterbij

BONN-WASHINGTON, 23 AUG. De mislukte coup in de Sovjet-Unie heeft de erkenning van de onafhankelijkheid van de drie Baltische republieken door het Westen dichterbij gebracht. Verscheidene Westerse leiders hebben zich gisteren toeschietelijker over erkenning uitgelaten dan voorheen. Estland, dat dinsdag de onafhankelijkheid uitriep, heeft per brief 35 landen om erkenning gevraagd.

Duitsland zal de Baltische staten erkennen zodra deze zelf een bevredigende regeling over afscheiding hebben getroffen met Moskou, aldus minister van buitenlandse zaken Genscher. “Het moment dat het verlangen van de Baltische volkeren zal worden ingewilligd, is door de gebeurtenissen van de laatste dagen dichterbij gebracht. Wij zullen natuurlijk niet aarzelen om de beslissing te erkennen die zal volgen uit de onderhandelingen die nu zeker plaats zullen hebben”, aldus Genscher. Zijn Deense collega Ellemann-Jensen, die gistermiddag een lang telefoongesprek met Genscher had, zei dat Denemarken dezelfde lijn zal volgen. De beide ministers hebben hier gistermiddag samen een verklaring over uitgegeven.

Het ministerie van buitenlandse zaken in Stockholm heeft laten weten dat Zweden de onafhankelijkheid van de Baltische staten zal erkennen zodra alle Sovjet-troepen de drie republieken hebben verlaten. Als het Rode Leger zou zijn vertrokken, voldoen de Baltische staten aan alle “klassieke criteria” voor erkenning, zo zei een hoge ambtenaar.

IJsland heeft de onafhankelijkheid van Estland en Letland gisteren al erkend. De regering in Reykjavik heeft de regeringen in Tallin en Riga uitgenodigd voor gesprekken over het aanknopen van diplomatieke betrekkingen. “Het argument dat erkenning de positie van president Gorbatsjov zou ondermijnen gaat niet meer op”, zei premier Oddsson gisteren.

Eerder dit jaar erkende IJsland al de onafhankelijkheid van Litouwen. Premier Oddsson voergde er aan toe dat zijn regering zou overwegen ook Rusland te erkennen als de republiek van Boris Jeltsin zich zou afscheiden van de Sovjet-Unie.

Pag.5:

Bush: hoe eerder hoe beter

IJsland heeft woensdag de ministers van buitenlandse zaken van de NAVO tijdens hun spoedberaad in Brussel voorgesteld de drie Baltische republieken te erkennen. Dat voorstel haalde het niet, maar kreeg wel warme steun van Denemarken.

De Amerikaanse president Bush zei gisteren dat hij allang vindt dat hoe eerder de Baltische staten onafhankelijkheid wordt gegeven, hoe beter. “Misschien zullen de recente gebeurtenissen de dag sneller naderbij brengen dat er overeenstemming is over een weg naar onafhankelijkheid voor deze staten”, zei Bush. “Ik hoop dat we sneller onderhandelingen zullen zien die leiden tot onafhankelijkheid. Dat zou meer dan wat dan ook doen om een welwillende houding (tegenover de Sovjet-Unie) in de Verenigde Staten te kweken.” De president wees erop dat de VS de annexatie van de Baltische landen in 1940 formeel nooit hebben erkend. (Reuter, AP)