Minister bejubelt kracht van franc en Franse economie

PARIJS, 23 AUG. De Franse minister van financiën Pierre Béregovoy vindt het “een grote overwinning voor de Franse economie en voor de franc” dat Frankrijk de recente discontoverhoging in Duitsland niet heeft hoeven volgen.

Beregevoy zei dit gisteren, precies een week nadat de Duitse Bundesbank het disconto met een vol punt optrok tot 7,5 procent en het Lombard-tarief (het belangrijkste geldmarkttarief) met een kwart procent verhoogde tot 9,25 procent. De centrale banken van Nederland, Belgie, Denemarken verhoogden dezelfde dag eveneens hun disconto.

Tegen de verwachting in volgde de Franse nationale bank het besluit van Bundesbankpresident Helmut Schlesinger niet. Dat houdt verband met het feit dat de inflatie in Frankrijk (3,3 procent) lager is dan in Duitsland (4,5 procent) en in andere landen wier economieën nauw met de Duitse zijn verbonden, zoals Nederland.

Minister Béregovoy stelde gisteren tevreden vast dat het verschil tussen het Duitse en Franse Lombardtarief slechts een kwart procent is (9 procent in Frankrijk). “Drie jaar geleden was dat verschil nog drie à vier punten in het nadeel van Frankrijk”, aldus Béregovoy.

De Franse minister zei in een vraaggesprek voor de radio “vandaag niet te kunnen garanderen dat de rente in Frankrijk kan worden verlaagd”. Wel meent hij dat de ruimte voor Franse monetaire manoeuvres groeit “als de franc zich consolideert binnen het Europese Monetaire Stelsel”.

De positie van de Franse munt op de internationale geldmarkten werd begin deze week onverwacht versterkt als gevolg van de couppoging in Moskou, die tot een flinke koersval van de Duitse mark leidde.