Leger Suriname opent vuur op boot met DEA-agenten

PARAMARIBO, 23 AUG. Een militaire post aan de Nickerie-rivier in westelijk Suriname heeft, naar nu bekend is geworden, dinsdag een motorboot beschoten met aan boord justitiële autoriteiten en twee leden van de Amerikaanse Drugs Enforcement Agency (DEA). Het vaartuig werd niet geraakt.

Legerofficieren hebben naderhand hun verontschuldigingen aangeboden en verklaard dat het om een misverstand ging. In het vaartuig zaten behalve de twee Amerikanen de gewestelijke politiecommandant, het hoofd van de narcoticabrigade en de officier van justitie die is belast met cocaïnezaken. Het gezelschap maakte een oriëntatietocht in verband met de bestrijding van de cocaïnesmokkel in het district Nickerie. Drie DEA-agenten reisden enkele weken geleden naar het land voor een onderzoek naar de drugssmokkel.

Het gezelschap had de legerpost al eerder bezocht. Hun vaartuig werd beschoten toen het de post op de terugreis weer passeerde. Eerst werd uit de post en vanaf de boot gezwaaid. Vervolgens loste de post enkele schoten in de lucht, op buitenposten een niet ongebruikelijke manier om passerende schepen te begroeten. Ook de motorboot loste enkele schoten in de lucht, waarna tot ontzetting van de opvarenden gericht op het vaartuig werd geschoten. De boot werd niet geraakt en zette koers naar de post. Legerofficieren spraken van een ernstige communicatiestoring en boden verontschuldigingen aan, die werden aanvaard.