Lege bandjes per 1 oktober dubbeltjes hoger in prijs

ROTTERDAM, 23 AUG. Onbespeelde muziek-cassettes worden per oktober belast met een heffing van 35 cent, die ten goede komt aan componisten en tekstschrijvers. Dit maakte André van der Louw, voorzitter van de door de minister van justitie ingestelde Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT), gisteren bekend.

De prijsverhoging van 35 cent geldt voor een geluidscassette van één uur speeltijd. Wanneer in de loop van 1992 de auteurswet zodanig wordt aangepast dat ook uitvoerend kunstenaars een financiële vergoeding voor "thuiskopiëren' krijgen, komt daar nog eens 42 cent per cassette van één uur bovenop. Inclusief het BTW-tarief van 18,5 procent wordt de prijs van een cassette van negentig minuten - de in Nederland meest verkochte tijdsduur - daarmee 1,35 gulden duurder, becijferen de in het FIAR verenigde leveranciers van onbespeelde bandjes. Over de hoogte van de heffing op videobanden wordt nog onderhandeld.

Het FIAR Overlegorgaan Informatiedragers is bang dat de prijsverhoging een daling van de verkoop tot gevolg zal hebben en zegt zelfs juridische stappen te overwegen. De totale heffing valt volgens een woordvoerder van het FIAR veel hoger uit dan de “enkele dubbeltjes” die het kabinet in gedachten had tijdens de behandeling van het wetsontwerp. Daarbij komt dat de heffing in de ons omringende landen volgens het FIAR lang zo hoog niet is. (Duitsland heft 13 cent, Frankrijk 44 cent en België heft nog niets.)