Hoger bod op VS-uitgeverij Harcourt Brace

NEW YORK, 23 AUG. Het Amerikaanse concern General Cinema heeft zijn bod op Harcourt Brace Jovanovich (HBJ), de grootste uitgever van studieboeken in de Verenigde Staten, verhoogd. Volgens General Cinema wordt het nieuwe bod gesteund door een aanzienlijk deel van de schuldeisers van de uitgeverij.

General Cinema deed eerder dit jaar een bod ter waarde van 1,4 miljard dollar, maar dat bleek onvoldoende. Het nieuwe bod zou, omgerekend, ruim 1,5 miljard dollar waard zijn.

HBJ verkeert al enkele jaren in problemen. Om te ontkomen aan een vijandige overneming door mediamagnaat Robert Maxwell, die 2,2 miljard dollar voor het bedrijf overhad, stak de uitgeverij zich voor 1,9 miljard dollar in de schulden. Dat gebeurde door uitgifte van "junk bonds', obligaties met een groot risico maar een hoge rente. Omdat hierdoor de rentelasten voor HBJ in maart 1993 ondraaglijk zouden worden en faillissement dreigt, zoekt de onderneming een fusiepartner.

Het eerste bod van General Cinema was voor de obligatiehouders van HBJ onaanvaardbaar. Zij vonden dat de aandeelhouders, grotendeels werknemers, er beter afkwamen. In het nieuwe bod betaalt General Cinema een hoger percentage van de nominale waarde van de obligaties, maar minder voor de aandelen. Voor de laatstgenoemde stukken telt het concern nu 0,75 dollar per stuk in eigen aandelen uit tegen 1,30 dollar in het eerste bod.

HBJ heeft naast de uitgeversactiviteiten ook belangen in amusementsparken en verzekeringen. General Cinema, gevestigd in de Amerikaanse staat Massachusetts, beheert een groot aantal bioscopen en is voor zestig procent eigenaar van het detailhandelsbedrijf Neiman Marcus Group. Het concern zat ruim in zijn contanten nadat vorig jaar oktober onder meer een groot belang in het Britse concern Cadbury Schweppes was verkocht.

Het Australische mediaconcern News Corporation, eigendom van Rupert Murdoch, maakte gisteren bekend een verlies van 393 miljoen Australische dollar (zo'n 600 miljoen gulden) te hebben geleden over op 30 juni afgesloten boekjaar. Oorzaak van het grote verlies zijn buitengewone lasten ter grootte van 714 miljoen Australische dollar die het concern in een keer ten laste van het resultaat heeft gebracht.

News Corporation, dat net als het concern van Maxwell de voorbije jaren een bijzonder expansief beleid heeft gevoerd, kwam vorig jaar in grote financiële problemen door de hoge rentelasten die de onderneming moet betalen over de schulden die ze gemaakt heeft om de groei te financieren. De verkoop van een aantal kranten en een kostbare herfinancieringsoperatie zijn de voornaamste oorzaken van de hoge buitengewone lasten. News Corporation schrapte vorig jaar 7200 banen, waardoor het bedrijfsresultaat met 13,8 procent steeg tot 321 miljoen Australische dollar, bijna een half miljard gulden. (AP, Reuter, UPI)