Het zwembad in de tuin van zwembadontwerper en- ...

Het zwembad in de tuin van zwembadontwerper en- bouwer ir. F. Stork uit Huizen is het model dat zijn bedrijf, Stork Zwembaden, laat zien als voorbeeld aan klanten.

Stork, die vijfentwintig jaar geleden begon als zwembadbouwer, heeft aan een Amerikaans tijdschrift vier hoofdregels ontleend voor de ligging van een bad: het moet in de zon liggen, uit de wind, dichtbij het huis, maar uit het zicht van de bewoners. De laatste regel is bedoeld om de eigenaren te behoeden voor minder fraaie uitzichten op het bad in de winter wanneer het is afgedekt. Stork ontwerpt en bouwt alleen voor particulieren. Per jaar levert zijn viermans-familiebedrijf gemiddeld tien baden af. De prijzen variëren van 20.000 tot 200.000 gulden. De meeste baden zijn wit, al leverde hij onlangs ook twee zwarte baden af. Zwarte baden geven het water een minder opvallende, zwarte kleur, te vergelijken met die van een vijver. De temperatuur van die baden ligt tot twee graden hoger, doordat zwart de warmte vasthoudt. De kleur van het water in een wit zwembad wordt door de weerspiegeling vanzelf blauw. Stork vindt dat de blauwe kleur van een zwembad een te felle, onnatuurlijke kleur aan het water geeft. (Foto Daria Scagliola)