Deel salaris staatsraad opgeëist bij erfgenamen

DEN HAAG, 23 AUG. De erfgenamen van staatsraad in bijzondere dienst H.G.I. baron Van Tuyll van Serooskerken moeten ruim anderhalve ton aan te veel aan de staatsraad uitbetaald salaris terugbetalen.

Volgens het ministerie van binnenlandse zaken heeft Van Tuyll meer salaris ontvangen dan waar hij recht op had, omdat inkomsten uit nevenfuncties niet met het salaris zijn verrekend.

Dat blijkt uit een brief van het ministerie aan de erven van de staatsraad. Volgens een wet uit 1981 zouden de inkomsten uit nevenfuncties moeten worden verrekend. Dat is niet gebeurd en dat wil Binnenlandse Zaken nu rechtzetten.

De nabestaanden zijn het er niet mee eens dat zij het geld moeten terugbetalen. Ze vinden dat de afdeling personeelszaken van de Raad van State hierop had moeten letten. Het bevreemdt het ministerie van binnenlandse zaken echter dat Van Tuyll als staatsraad in bijzondere dienst de fout niet zou hebben opgemerkt. Volgens het ministerie zou hij vanuit die positie bekend kunnen zijn “met vrijwel alle wetgeving”.

De nabestaanden menen echter dat het ministerie de zaak op zijn kop zet. De afdeling personeelszaken van de Raad van State, die bij uitstek deskundig moet worden geacht op het gebied van de rechtspositie en de bezoldiging van staatsraden in bijzondere dienst, informeerde Van Tuyll niet over het bestaan van de regeling dat neveninkomsten moeten worden verrekend, aldus de familie.

De familie van Van Tuyll: “De minister van binnenlandse zaken laat de toepassing van de regeling bijna zes jaar achterwege. Vervolgens richt het ministerie het verwijt tot Van Tuyll dat hij vanuit zijn positie bekend is of kon zijn met vrijwel alle wetgeving. Het zou de minister passen de hand in eigen boezem te steken in plaats van de verwijtende vinger naar Van Tuyll te richten.”

De Raad van State buigt zich dinsdag over de zaak.