COUSCOUS MEDFOUN

”Medfoun' betekent: toegedekt. Twee lagen graan die een smakelijke surprise verhullen.

Terwijl bij andere couscousgerechten de saus rijkelijk stroomt, is dat hier niet het geval. Couscous medfoun is een feestelijk gerecht, dat in Marokko vooral tijdens weekenden in de zomer op tafel verschijnt.

Ga voor ongeveer 8 personen uit van: 2 kippen 1 1-2 - 2 dl plantaardige olie 2 theelepels zwarte peper; idem gemberpoeder 1-2 theelepel saffraan (poeder) zout, kaneel 1-2 bosje koriander, 1 bosje peterselie 2 uien 1 kg fijne couscous 125 g boter poedersuiker

Verdeel beide kippen in 8-12 stukken. Schenk een bodem olie in een braadpan, voeg peper, gemberpoeder, saffraan, zout en 1-2 theelepel kaneel toe, en bak hierin de stukken kip in zo'n 10 minuten rondom bruin. Hak intussen de koriander en de peterselie fijn en pel en snipper de uien. Doe het haksel en de snippers, samen met 2 dl water, bij de bruine stukken kip en laat alles een uurtje zacht sudderen.

Schep de couscous in een schaal en wrijf er 2 dl water en 3 eetlepels olie door. De couscous wordt, zoals gebruikelijk, in twee etappes gestoomd (in een stoompan, bij voorbeeld een keskes), zij het deze keer niet boven een saus maar boven kokend water. De eerste stoombeurt duurt 20-25 minuten, waarna het graan teruggaat naar de schaal en de korrels worden losgewreven met 3 glazen water (6 dl), 1 eetlepel zout en 2-3 eetlepels olie. Dan de tweede stoombeurt, die in fasen verloopt. Leg eerst een dunne laag couscous op de bodem van de stoompan en voeg de rest pas toe als de stoom door de laag is heengebroken. Het graan is gaar zodra de stoom opnieuw uit de pan wasemt.

Stort de couscous weer op de schaal en mang er snel de boter en 3 eetlepels poedersuiker door. Het gerecht wordt geserveerd op een mooie schaal. Schep daarop achtereenvolgens een laag couscous, de stukken kip en de rest van de couscous. Stuif er poedersuiker over en breng met kaneel een patroon van ruitjes aan op deze witte ondergrond. Direct serveren.