Comité had nucleaire "sleutels'

WASHINGTON, 23 AUG. Het Comité voor de Noodtoestand heeft tijdens de drie dagen van zijn machtsovername in de Sovjet-Unie beschikt over de lanceercodes voor strategische kernraketten.

Dat meldt de Amerikaanse krant The Washington Post vandaag. Deze codes bevinden zich in een koffertje dat steeds in de onmiddellijke nabijheid van de president wordt gehouden. De leiders van de coup zouden zich zondagavond van dit koffertje hebben meestergemaakt. Het Russische parlementslid Vladimir Lisenko, die Gorbatsjov woensdagavond vergezelde op zijn terugreis naar Moskou, heeft dit verklaard.

Voor de lancering van kernraketten zijn twee "sleutels' nodig; één daarvan moet de president geven, en één het ministerie van defensie. Een lanceeropdracht kan alleen worden uitgevoerd wanneer beide codes overeenstemmen. Een vergelijkbaar systeem wordt toegepast door alle landen die over intercontinentale raketten beschikken. Aangenomen wordt dat beide codes drie dagen in bezit geweest zijn van de coupplegers. Tijdens de machtsovername hebben Amerikaanse legerwoordvoerders steeds verklaard dat er “geen nucleaire dreiging” bestond. (UPI)