Zwemselectie op zoek naar vorm, toch medailles

ATHENE, 22 AUG. De Nederlandse zwemploeg was gisteren bij de Europese kampioenschappen in Athene wanhopig op zoek naar haar vorm.

Of het nu Marcel Wouda betrof, Martin van der Spoel, Diana van der Plaats of zelfs Karin Brienesse, als zich een rood-wit-blauwe badmuts uit het water hees, werd het gezicht eronder getekend door een uitdrukking van ongeloof. Zo slecht kon het toch niet zijn gegaan?

Het grootste raadsel was Karin Brienesse. Een dag eerder had ze nog zilver gewonnen op de 100 meter vrije slag en brons op 4x200 meter estafette. In de finale van de 200 meter tikte ze als laatste aan.

Na vijftig meter zag trainer Ad Roskam al dat de slagfrequentie veel te laag was. Onbegrijpelijk, vond hij, omdat testen bij de training juist hadden uitgewezen dat Brienesse op de 200 meter beter voor de dag zou komen dan op de halve afstand. “Het was haar dag niet”, voert Ad Roskam als schrale troost aan. “Als de wedstrijd morgen wordt overgedaan, zwemt ze 2.01 en pakt ze een medaille.”

Bij het kunstzwemmen en schoonspringen waren er wel medailles voor Oranje. Marjolijn Both en Tamara Zwart wonnen brons, het eerste Nederlandse eremetaal bij het kunstzwemmen sinds 1985. Bij de uitvoering van het duet hielden de 19-jarige nationale solokampioene en haar drie jaar jongere partner de derde plaats vast die zij na de verplichte figuren bezetten. De Sovjetunie met Anna Kozlova en Olga Sedekova werd eerste; Frankrijk eindigde met Anne Capron en Celine Leveque als tweede.

Schoonspringer Edwin Jongejans haalde gisteren op de een meterplank ook een bronzen medaille. Een tegenvallend resultaat voor de regerend wereld- en Europees kampioen. Maar volgens coach Frans van de Konijnenburg sprong Jongejans “niet scherp genoeg”. “Hij mist wedstrijdroutine.” Daardoor moest hij in de finale Andrej Semenjoek uit de Sovjet-Unie en Peter Bohler uit Duitsland voor laten gaan.

De Nederlandse mannenploeg heeft bij de EK waterpolo in Athene nog steeds kans op de tiende plaats die recht geeft op deelneming aan het Olympisch kwalificatietoernooi. Gisteravond speelde Oranje gelijk (15-15) tegen regerend Europees kampioen Duitsland.