Zwarte betogers belagen joden in wijk van New York

NEW YORK, 22 AUG. Orthodoxe joden in het New-Yorkse Brooklyn zijn de afgelopen drie dagen belaagd door groepen zwarte burgers uit protest tegen de dood van een zwart kind, dat maandag werd aangereden door een auto die werd bestuurd door een chassidische jood.

De rellen kwamen gisteren tot een hoogtepunt toen honderden zwarten het hoofdkwartier van de orthodox-joodse Lubavitcher-beweging belegerden, waartoe de bestuurder van de auto behoorde. De demonstranten gooiden stenen en flessen naar het gebouw, verbrandden Israelische vlaggen en vielen politieagenten aan.

Sommige zwarten riepen “Ga terug naar je klote-Israel” en “Hitler heeft het karwei niet afgemaakt”. Ten minste 43 politieagenten raakten bij de acties van de zwarten gewond, zeker 27 mensen werden aangehouden.

De zwarte burgemeester van New York, David Dinkins, reed maandagavond naar Crown Heights, een wijk die een verleden heeft van spanningen tussen zwarten en orthodoxe joden, waar hij ter plekke poogde de menigte tot bedaren te brengen, maar de burgemeester werd met boe-geroep verwelkomd en bekogeld met voorwerpen. Ook bezoeken van Dinkins overdag brachten geen rust.

De zevenjarige Gavin Cato werd maandag aangereden door een auto die meereed in een optocht van de rabbi van de Lubavitcher-sekte, Menachem Schneerson. De dader, Yoseph Lisef, zou door rood zijn gereden en is na het ongeluk niet aangehouden. Een rechter in Brooklyn verklaarde dat een jury zal uitmaken of Lisef schuldig is.

Meteen na het ongeluk keerden woedende zwarten zich tegen willekeurige joden en hun bezittingen. Dinsdag gingen de rellen door en gisteren bereikten ze een hoogtepunt met de bestorming van het gebouw van de chassidische joden.

Groepen zwarten trokken gisteren door Brooklyn en bekogelden de huizen en auto's van joden. Volgens de zwarte betogers bevoordeelt de politie van New York de joden door de verkeersovertreder na "de moord' vrijuit te laten gaan en is dit niet de eerste maal dat joden worden voorgetrokken.

Joodse inwoners van Brooklyn spreken van de “eerste Amerikaanse pogrom”. Noach Dear, een orthodoxe jood die in de gemeenteraad van New York zit, zei: “Nazi-Duitsland is weer begonnen”.

Yankel Rosenbaum, een Australische jood die een kort bezoek bracht aan New York, werd dinsdag door zwarte jongeren doodgestoken. Volgens de politie ging het om een wraakactie. De dader, een jongen van 16 jaar, is aangehouden. Rosenbaum, een wetenschapper, was in de Verenigde Staten om onderzoek te doen naar de genocide op de joden in de Tweede Wereldoorlog. (AP, Reuter)