Winstval Brits P & O, claimemissie op komst

LONDEN, 22 AUG. Het Britse concern P & O, actief in de sectoren onroerend goed, constructie en scheepvaart, komt met een claim-emissie van 604 miljoen pond (2 miljard gulden), zo heeft topman Lord Sterling gisteren bekend gemaakt.

P & O (voluit Peninsular and Oriental Steam Navigation) rapporteerde gisteren dat de winst voor belasting in de eerste helft van het lopende boekjaar met 45 procent is gekelderd van 132,1 miljoen pond tot 73,1 miljoen pond (243 miljoen gulden). De omzet groeide met 5,5 procent van 2,35 miljard pond tot 2,48 miljard pond (8,2 miljard gulden). Lord Sterling weet deze forse winstdaling aan “de wereldwijde economische recessie”.

De aankondiging van de emissie kwam als een verrassing omdat P & O in het recente verleden herhaaldelijk heeft tegengesproken daarvoor plannen te hebben. Dat P & O toch heeft besloten via de beurs nieuw kapitaal aan te trekken, rechtvaardigde Lord Sterling door te wijzen naar het omvangrijke investeringsprogramma van zijn bedrijf. “Dat moet doorgaan ondanks de tegenvallende resultaten”, zei hij.

De aandeelhouders kunnen bij de emissie voor elke drie aandelen die zij al bezitten een nieuw stuk kopen voor 435 pence. Dat betekent een forse korting ten opzichte van de beurskoers. Die koers steeg gisteren na de mededelingen van P & O in eerste instantie met 8 pence tot 564 pence. Eind vorige week ging de koers onder invloed van geruchten dat er een claim-emissie op komst was juist flink omlaag met 22 pence. In kringen van P & O is gisteren vernomen dat dit voor het bestuur van de Londense beurs aanleiding is een onderzoek in te stellen. De beurs wilde dit niet bevestigen, maar liet slechts weten dat elke aandelentransactie “die buiten de normale gang van zaken valt” wordt onderzocht.