Virtuoze dames van de jazz

In de door festivals beheerste wereld van de jazz en de gemproviseerde muziek laten vrouwen zich steeds minder het succes ontnemen dat hen toekomt. Hoewel het vooral nog zangeressen en pianistes zijn die veel aandacht trekken, is het al lang geen uitzondering meer dat vrouwen zich ook in andere rollen manifesteren.

Een goed voorbeeld is gitariste Corrie van Binsbergen. Na haar vorig jaar verschenen cd Alles Beweegt (BVHAAST 9005) wijdt ze zich nu aan een door de NOS verstrekte compositie-opdracht voor de Jazzmarathon die op 7 en 8 december in de Groningse Oosterpoort gehouden wordt. Haar "Brokken' zullen dan tot negen musici worden uitgebreid, met onder meer de Australische trompettiste Felicity Provan. Na de Oosterpoort zullen ook andere podia worden aangedaan, zoals het Amsterdamse BIMhuis.

Saxofoniste Vera Vingerhoeds speelt dit weekend op de Uitmarkt met haar Lazybones (die dit najaar een cd gaan maken), met nog onbekend gezelschap op de Jazzmeeting '91 die van 18 t/m 26 oktober vooral in het BIMhuis plaats vindt, en waarschijnlijk op het tweede Jazz Mecca Maastricht van 25 t/m 27 oktober. Rond Kerstmis is zij in de Nijmeegse Stadsschouwburg te horen in het tot circusorkest uitgebreide I Compani. Tevens maakte Vingerhoeds de muziek voor de monoloog van Molly Bloom die, gesproken door Judith Brakking, in januari 1992 in premiere zal gaan in het Amsterdamse Frascati.

Ook altvioliste Ig Henneman laat zowel spelend als schrijvend van zich horen. Haar muziek voor de NOS-documentaire "Het Zeeuwse Licht' is op 27 september op Nederland 3 te horen, en die voor het poppentheater festival "Ontpoppen en Verbeelden' op 13 en 14 oktober. Als instrumentaliste is ze het komende seizoen actief met haar kwintet, vastgelegd op cd In Grassetto (distributie BVHAAST), in duo met bassist Wilbert de Joode en als lid van het Ab Baars tentet, waarvoor ze ook muziek schrijft.

Vocaliste Peggy Larson is begin november met haar a capella groep TAMAM twee weken lang te horen in de Amsterdamse Melkweg. In december neemt zij deel aan een project van collega Winanda van Vliet, dat beoogt muziek van wijlen Nedly Elstak vast te leggen op cd. In januari/februari gaat zij op tournee met haar band, waarvan dit jaar de zeer verrassende cd Rood Haar werd gepresenteerd.