VCN: Sovjet-Unie zal kapitalistisch worden

AMSTERDAM, 22 AUG. De Sovjet-Unie zal na het mislukken van de coup versneld afglijden naar het kapitalisme. Dat zeggen de Verenigde Communisten Nederland (VCN) in een verklaring. “Een, naar nu duidelijk wordt klassieke provocatie, heeft de met Westerse kapitaalsgroepen verbonden groep Jeltsin in de positie gebracht om de socialistische perestrojka volledig ongedaan te maken”, aldus de verklaring van het dagelijks bestuur van de VCN.

De partij verwacht dat de regering van de Sovjet-Unie zich gesterkt zal voelen om de anti-socialistische krachten nog verder tegemoet te komen dan voor de coup al het geval was. “Met als direkte gevolgen onfrisse politieke intriges, grotere economische malaise en sabotage, etnische conflicten en moreel verval”, aldus de verklaring.

De manifestatie voor de vrijlating van Gorbatsjov en tegen de staatsgreep in de Sovjet-Unie die zaterdag in de Beurs van Berlage in Amsterdam zou worden gehouden, is “wegens voorbarig succes” afgelast. Het inderhaast opgerichte comité van verontruste journalisten en kunstenaars heeft dit gisteravond bekend gemaakt. Het comité is inmiddels ontbonden.

De gebedsdienst die de Russisch-orthodoxe parochie in Amsterdam voor vanavond had georganiseerd gaat wel door. De bijeenkomst zal het karakter hebben van een dankdienst, aldus het hoofd van de parochie A. Voogd. Hij sprak vanochtend de hoop uit dat nu de coup in de Sovjet-Unie is mislukt, het democratiseringsproces zal doorgaan.