Sultan van Brunei blijft rijkste man: 31 mld dollar

NEW YORK, 22 AUG. De sultan van Brunei is, net als de afgelopen vier jaar, de rijkste man ter wereld.

Volgens de jaarlijkse schatting van het Amerikaanse tijdschrift Fortune Magazine groeide het vermogen van de sultan het afgelopen jaar van 25 tot 31 miljard dollar (ruim 60 miljard gulden). De sultan dankt zijn rijkdom vooral aan de olie-inkomsten van zijn land. Koningin Elizabeth van Groot-Brittannië is met 10,7 miljard dollar de rijkste vrouw. Koningin Beatrix behoort volgens het blad niet meer tot de rijksten der aarde. Zij is van de lijst geschrapt, omdat haar vermogen bij nationale stichtingen is ondergebracht teneinde de belastingdruk te verminderen, aldus Fortune.

Sjeik Jaber Ahmed al-Sabah van Koeweit, die vorig jaar nog een veertiende plaats innam, is van de lijst verdwenen. Volgens Fortune is het sinds de Golfoorlog en de schade die de Koeweitse oliebronnen daarbij opliepen, onmogelijk zijn vermogen te schatten. De familie van koning Fahd van Saoedi-Arabië staat op de derde plaats: 18 miljard dollar, waarmee hij de Amerikaan Sam Walton nog voor moet laten: 21,1 miljard.

Walton is een van de zestig miljardairs in de Verenigde Staten. In Duitsland en Zwitserland wonen elk 23 miljardairs, in Groot-Brittannië veertien en in Japan twaalf. In totaal hebben 202 mensen op de wereld een vermogen van meer dan 1 miljard dollar (vorig jaar 182). De Australische mediamagnaat Rupert Murdoch hoort daar volgens Fortune niet meer bij. De jongste op de lijst is de achtjarige prins Albert von Thurn und Taxis, die een fortuin van 1,8 miljard dollar erfde van zijn vader, de Duitse prins Johannes. (Reuter, AP)

1. Haji Hassanal Bolkiah Mu'Izzaddin Waddaulah (Brunei), 31 miljard dollar. 2. Sam Moore Walton (Arkansas), 21,1 miljard. 3. Koning Fahd bin Abdul-Aziz al-Saud (Saoedi-Arabië), 18 miljard. 4. Gebroeders Reichmann (Toronto) 12,8 miljard. 5. Forrest Mars sr. (Las Vegas), 12,5 miljard. 6. Samuel Newhouse jr. en Donald Newhouse (New York), 12,1 miljard. 7. Koningin Elizabeth II (Groot-Brittannië), 10,7 miljard. 8. Taikichiro Mori (Tokyo), 10 miljard. 9. John Werner Kluge (Charlottesville, Virginia) 7,1 miljard. 10. Kenneth Thomson (Toronto), 6,7 miljard.