Politie legt wedstrijd Den Haag half uur stil

DEN HAAG, 23 AUG. “Het leek wel een coup”, zei trainer Co Adriaanse van FC Den Haag gisteravond met gevoel voor aktualiteit. In de vijfenzestigste minuut van de wedstrijd tegen Vitesse klonk plotseling een vreemde stem in het Zuiderpark: “De wedstrijd is gestaakt. U wordt verzocht het stadion te verlaten.” Zonder overleg met het bestuur van FC Den Haag of arbiter Reygwart besloot hoofdinspecteur Warnar de wedstrijd FC Den Haag - Vitesse "defintief' te staken. Maar na 35 minuten stonden de spelers gewoon weer op het veld om de wedstrijd voor de bijna verlaten tribunes af te maken.

Op het moment van de onderbreking stond de thuisclub met 3-0 achter. Twee supporters van FC Den Haag, gefrustreerd door het zwakke spel van hun club, begaven zich op het veld, daarbij niet gehinderd door de ordedienst. Scheidsrechter Reygwart blies de wedstrijd af, maar verklaarde naderhand dat die beslissing niet defintief was: “Ik wilde de ontmoeting door laten spelen wanneer de rust was teruggekeerd en de supporters achter de hekken waren teruggebracht. Maar de politie besliste anders. Ik ben hier goed ziek van.”

Volgens een woordvoerder van de gemeentepolitie waren de twee supporters op het veld niet de oorzaak van de actie van hoofdinspecteur Warnar: “De politie constateerde dat de schroeven, waarmee acht hekken aan de Noordtribune van het stadion aan de grond waren bevestigd, losgeschroefd waren. Daardoor waren het een soort klaphekken geworden. De 1700 supporters konden zich ongehinderd naar het Vitesse-vak begeven. De 75 fans van Vitesse werden beschermd door slechts twaalf man van de Mobiele Eenheid. In die omstandigheden heeft Warnar de juiste beslissing genomen.”

De politie was op dat ogenblik met 24 man in uniform en vier man in burger aanwezig. Bij de inspectie van het stadion, om vijf uur 's middags, waren de afrasteringen rondom het veld nog in goede staat. Wanneer de schroeven verwijderd zijn, heeft de politie niet kunnen constateren: “Er gebeurt voor de wedstrijd natuurlijk van alles op die tribune en er hangen allerlei spandoeken voor de afrastering.”

Een deel van de supporters bleef tijdens de onderbreking in de omgeving van het Zuiderpark. Toen na een half uur bekend werd dat het duel wedstrijd hervat zou worden, probeerden ze weer naar de tribunes terug te keren. De politie blokkeerde echter de ingangen van het stadion en stond ook de bezoekers van de businessclub niet toe de tribunes te betreden. De Mobiele Eenheid voerde in de omgeving van het Zuiderpark enkele charges tegen woedende supporters en arresteerde een 22-jarige man die met zijn auto op een aantal agenten probeerde in te rijden. Ook het afvoeren van de Vitesse-supporters verliep niet zonder problemen: de supporterstrein werd bij het verlaten van station Den Haag CS ter hoogte van de Rijnstraat bekogeld door aanhangers van FC Den Haag.

Hoewel voorzitter Werkhoven van FC Den Haag begrip kon opbrengen voor de beslissing van inspecteur Warnar de wedstrijd te staken, is hij boos over het feit dat de politie naderhand toestemming gaf de ontmoeting te hervatten. “Waarom zitten we hier eigenlijk als clubleiding? Toen de politie toestemming gaf weer te gaan voetballen had men ons moeten raadplegen. De mensen die nog in de buurt waren van het stadion, hebben allemaal betaald. Nu hebben we 4.000 ontevreden klanten.”

Wat de wedstrijd betreft, het door de Haagse trainer Adriaanse weer van stal gehaalde kerstboom-systeem, met spits Otto als piek en een voortdurend wisselende veldbezetting, werkte niet. In verdedigend opzicht was van enige rugdekking nauwelijks sprake. Offensief gezien ontbrak het de Hagenaars aan rust en overzicht. Adriaanse kon als excuus de absentie van veel basisspelers aanvoeren. Gentile was geschorst, Lems, Anton Vriesde, Grünholz en Schellevis waren geblesseerd.

Trainer Jacobs van Vitesse kon de op papier sterkst mogelijke formatie het veld insturen. Van den Brom heeft de libero-positie van Thijssen overgenomen, spits Loeffen is centrale middenvelder geworden. Met name op deze lange ex-aanvaller kreeg FC Den Haag geen vat. De thuisploeg speelde al na minder dan een half uur een verloren wedstrijd. Cocu opende in de derde minuut met een krachtig schot de score, Loeffen trof de roos nog voor rust twee keer: 0 - 3.