Overweldigende vraag voor Philips, jaarrecord Londen

ROTTERDAM, 22 AUG. De vraag naar Philips was vandaag volgens een handelaar op de Amsterdamse effectenbeurs “overweldigend”. Het algemene stemmingsbeeld in Amsterdam was wat minder euforisch dan in het buitenland omdat de koerswinst van Koninklijke Olie achterbleef.

AMSTERDAM De aandelenkoersen in Amsterdam zetten vandaag de opwaartse trend van gisteren voort, hoewel met aanzienlijk minder overtuiging dan gisteren, aldus handelaren. “De euforie houdt aan, maar je kunt tegelijkertijd zien dat het tijd is voor bezinning”, aldus een handelaar.

Wall Street, dat 88 punten hoger sloot, en hogere koersen in Londen stimuleerden de stemming op het Beursplein. De CBS-stemmingsindex, die gisteren sloot op 91,2, was om 13.00 uur 0,6 punten hoger. De graadmeter nadert langzaam het niveau van voor de Sovjet-crisis van 92,6 punten. Maar handelaren tekenden daarbij aan dat de handelsomstandigheden vorige week vrijdag gunstig werden beïnvloed door de expiratie van de augustus-optiecontracten.

Het meest opvallende aandeel was wederom Philips, waarin zeer grote omzetten werden geboekt. “Dat aandeel valt op het moment niet aan te slepen”, aldus een handelaar. Philips was omstreeks het middaguur zestig cent gestegen naar een jaarrecord van 36,40 gulden. Gisteren stelde het elektronicaconcern alle andere actieve fondsen met een omzet van 2,4 miljoen stuks (dubbeltelling) in de schaduw. Zeker als Philips dit jaar de dividendbetaling hervat - “De hoop daarop neemt toe”, aldus een handelaar - is de opwaartse koerspotentie van het elektronicafonds, dat in 1986 een hoogste koers van 65 gulden noteerde, volgens analisten zeer groot. Amerikaanse beleggers die "iets zien' in Philips mogen dan weer stukken kopen. Veel pensioenfondsen in de VS mogen namelijk niet in dividendloze aandelen beleggen.

Vergeleken met andere fondsen doet Koninklijke Olie, dat omstreeks het middaguur niet verder was gekomen dan een dubbeltje winst, het dezer dagen niet goed. Gisteren sloot het grootste beursfonds zelfs dertig cent lager op 157,90 gulden, een belangrijke oorzaak dat de Amsterdamse beurs enigszins achterblijft bij de gemiddelde koersstijgingen op de andere beurzen. Koninklijke, dat de afgelopen dagen fungeerde als een "vluchtfonds' tijdens onzekere tijden, wordt vooral getroffen door de lagere dollar. “Die vlucht in Koninklijke is vooral op irrationele argumenten gebaseerd”, aldus een handelaar.

DAF rapporteerde een een groter dan verwacht verlies over het eerste halfjaar van 179,1 miljoen gulden, tegen 32,1 miljoen in de eerste helft van vorig jaar. Analisten voorspelden een verlies van 70 tot 110 miljoen gulden.

De fabrikant van trucks en bestelauto's, die gisteren sloot op 22,70 gulden, noteerde omstreeks het middaguur twee dubbeltjes lager. Aanvankelijk opende DAF hoger, in lijn met een hogere Amsterdamse beurs. Oorzaken daarvan waren short-covering (dekkingsaankopen) en aanvankelijk optimisme, gevoed door de voorspelling van de truckfabrikant in het vierde kwartaal quitte te zullen kunnen draaien.

De koersval werd ingezet na het bericht dat DAF voor ten minste 200 miljoen gulden cumulatief preferente converteerbare aandelen zal uitgeven om de financiële positie van het concern te verbeteren. “Als ze niet met dat bericht over die emissie waren gekomen, dan was de koers zeker gestegen”, aldus een handelaar.

Nedlloyd, dat na het sluiten van deze krant kwam met halfjaarcijfers, boekte een winst van twee dubbeltjes. De verwachting van analisten was dat Nedlloyd een geringe winst heeft geboekt. Vorig jaar ging het om 26,8 miljoen gulden.

Bij de actieve aandelen vielen verder de chemiewaarden weer op. DSM steeg 1,60 gulden, terwijl Akzo tachtig cent aan de koers toevoegde.

Getronics, dat gisteren sloot op 29,60 gulden, was omstreeks het middaguur 1,20 gulden hoger na een goed interimresultaat.

NEW YORK Beleggers vierden gisteren het mislukken van de staatsgreep in de Sovjet-Unie met een golf van aankopen. Het Dow Jones gemiddelde boekte zijn grootste winst sedert januari. De graadmeter voor de grotere fondsen steeg 88 punten op 3.002 punten, de grootste winst sedert 17 januari toen het gemiddelde 115 punten klom na de start van de geallieerde luchtoorlog tegen Irak. Zelfs het breder samengestelde Nasdaq gemiddelde sloot op recordhoogte.

LONDEN De mislukte staatsgreep in de Sovjet-Unie werd vanmorgen in Londen gereduceerd tot een minder belangrijke gebeurtenis nadat het FT-100-koersgemiddelde het verlies van "Red Monday' had goedgemaakt. De graadmeter was om 12.30 uur 36,8 punten hoger op een nieuw record aller tijden van 2.639. “De grote institutionele beleggers zijn terug in de markt en ze stuwen de koersen omhoog”, aldus een opgetogen handelaar.

FRANKFURT Het Dax-30-koersgemiddelde opende 2,7 procent hoger in een euforische reactie op het nieuws uit Moskou. De graadmeter schoot ruim 41 punten omhoog op 1.612,75 punten en won in de loop van de ochtend verder terrein. Omstreeks het middaguur was de Dax nog maar dertig punten verwijderd van het slot afgelopen week vrijdag.

TOKIO Tokio moest bij het slot enig terrein prijsgeven van de winst eerder vandaag werd geboekt. Het Nikkei-gemiddelde slaagde er niet in te stijgen naar het niveau van voor de staatsgreep. De graadmeter sloot 464 punten hoger op 22.515,77.