Ontwerper Barbie-pop overleden

LOS ANGELES, 22 AUG. De Amerikaanse bedenker van de wereldberoemde Barbie-pop, Jack Ryan, is op 65-jarige leeftijd in zijn woonplaats Belair in Los Angeles overleden.

Ryan heeft jarenlang de onderzoeks- en designafdeling geleid van speelgoedfabrikant Mattel en werkte vervolgens als zelfstandig adviseur en ontwerper. Hij had ruim duizend octrooien op zijn naam, waaronder de sprekende pop Chatty Cathy en de Hot Wheels-auto. Een van Ryans vijf echtgenotes was actrice Zsa Zsa Gabor, van wie hij na een jaar scheidde in 1975.

Over de Barbie-pop, die in 1959 het licht zag, schreef de Amerikaanse mode-kenner en sieraadontwerper BillyBoy in 1988 een "biografie', waarin hij over de herkomst van haar gedaanteveranderingen schrijft en de betekenis van haar kleding. Hij laat zien hoe de Barbie-fabricage reageerde op ontwikkelingen op politiek en sociologisch terrein, zoals blijkt uit het (succesvol) op de markt brengen van Christie, de zwarte equivalent van Barbie rond 1968.