"Noord-Korea in staat atoombom te maken'

LONDEN, 22 AUG. Noord-Korea heeft het materiaal en de technische kennis om een atoombom te maken, zo schrijft het gezaghebbende blad Jane's Intelligence Review deze week. Het orthodox-communistische bewind in Pyongyang heeft steeds gezegd alleen bezig te zijn met de vreedzame ontwikkeling van kernenergie, maar weigerde inspectie van zijn kerncentrales door het Internationaal Atoomagentschap toe te laten.

“Noord-Korea beschikt op dit moment over de wetenschappelijke, technologische en industriële capaciteit om een kleine, met uranium verrijkte bom in ruwe vorm te produceren”, aldus Joe Bermudez, een atoomspecialist van Jane's. Hij baseert zijn bericht op mededelingen en onderzoek van Amerikaanse functionarissen en op “een groot aantal gepubliceerde verklaringen”.

Volgens Bermudez “lijdt het geen enkele twijfel dat het hoofddoel van het Noordkoreaanse nucleaire programma was, en nog steeds is, het maken van kernwapens”. Hij constateert “diepe bezorgheid” bij de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie, China en Oostaziatische landen over de atoomdreiging in Noord-Korea, “gelet op het onvoorspelbare karakter van het Noordkoreaanse leiderschap in het verleden”.

Ook in Zuid-Korea, de aartsvijand van het Noordkoreaanse bewind, is men bezorgd over de nucleaire plannen, maar deskundigen met wie Bermudez daar sprak menen dat Noord-Korea wel al over de kennis beschikt maar nog niet voldoende plutonium heeft (20 kilo is vereist) voor het maken van een bom. Volgend jaar zou dit wel het geval zijn, maar daarna zou het nog tot 1995 duren voor Pyongyang zijn wapen kan testen.

Officieel beschikken vijf landen over kernwapens: de VS, de Sovjet-Unie. Groot-Brittannië, Frankrijk en China. De eerste drie ondertekenden in 1968 het non-proliferatieverdrag, terwijl Frankrijk zowel als China onlangs aankondigde eveneens een handtekening te zullen zetten onder de overeenkomst tegen de verdere verspreiding van kernwapens.

Jane's gaat ervan uit dat behalve deze vijf ook Israel, India, Pakistan en Zuid-Afrika over "de bom' beschikken. Noord-Korea wordt gerekend tot een derde groep van landen, waartoe ook Iran, Irak, Brazilië, Argentinië en Libië behoren, die belangrijke stappen hebben gezet op weg naar de produktie van een eigen kernbom. (AP, AFP)