Nederlandse huiskamers zijn monsterlijk, met hun ...

Nederlandse huiskamers zijn monsterlijk, met hun vensterbanken vol potplanten en het dominerende, om de televisie geplaatste bankstel.

Originaliteit is ook de meeste directiekamers vreemd: een groot bureau met een PC erop, een leren fauteuil voor de hooggeplaatste, een aparte vergadertafel en kleurstellingen als in een psychiatrische inrichting. De doorzichtige directeuren die dit soort kamers bevolken zijn volstrekt uitwisselbaar, vindt mode-ontwerper F. Govers. De blanco functionaliteit is hem een gruwel. De directeur van Frank Govers Couture, gevestigd aan de Amsterdamse Keizersgracht, vindt een "ambiance' absoluut nodig en hij heeft die in dit "meditatieve' interieur gevonden. Het lakplafond is nachtblauw, de stoelen zijn jadegroen. Geen lichte tinten en strakke lijnen, maar inspirerende vormen en kleuren. Cultuur! Een kast vol boeken over landen en volkeren, schilders, modemakers en architekten. Louis 15 schaart zich om een granieten tafel. De bewerkte regenton blijkt een 200-jarig Chinees tuinmeubel. Het archief is weggestopt in de twee bruidskisten bij het raam - hoe meer je er hebt, hoe rijker de oude Chinezen je schatten. Govers maakt geen strikt onderscheid tussen wonen en werken, hoewel zijn eigenlijke woonruimte boven is en atelier en winkel beneden. Deze manusje-van-alles-kamer, geschikt om in te vergaderen, te eten, te werken en de liefde te bedrijven, zit er precies tussenin. Hoewel het interieur vóór alles doordrenkt is van een uitgesproken persoonlijke smaak, heeft Govers bij de inrichting ook oog gehad voor praktische aspecten: de Tibetaanse tempelleeuw bij de open haard staat meestal met zijn achterste tegen de open haard. Dan rollen de houtblokken er niet uit. (Tekst Hans Wammes, foto Thijs Wolzak)