Kok houdt kruitproduktie; Beleggers boos dat kruitfabriek van Staat blijft

ROTTERDAM, 22 AUG. Een groep aandeelhouders van de Koninklijke Nederlandsche Springstoffenfabrieken (KNSF) overweegt een enquête bij de Ondernemingskamer aan te vragen, nu de overheid niet bereid blijkt haar 50 procent aandelenbelang te verkopen.

Woordvoerder van de aandeelhouders, G.H. Lammerée, vermoedt dat er laakbare druk op grootaandeelhouder de Staat is uitgeoefend, waardoor de Staat niet akkoord is gegaan met de verkoop van haar pakket. Volgens Lammerée heeft de overheid zich ontpopt tot een “perfide partner”.

Lammerée wil de uitgebreide terreinen van KNSF's failliete dochter Muiden Chemie gebruiken voor bouw van woningen. KNSF wil de kruit-produktie laten voortzetten door Royal Ordnance, een dochter van British Aerospace. De directie heeft de Britten toegezegd dat zij voor 400.000 gulden per jaar de gronden mogen huren, een bedrag dat volgens de groep aandeelhouders veel te laag is.

Volgens Lammerée heeft de groep aandeelhouders de Staat op 9 augustus een bod gedaan tegen de toen geldende beurskoers van 9,5 miljoen gulden. Directeur van het directoraat financieringen van Financiën, drs. J. Lintjer die bij de onderhandelingen is betrokken, heeft de aandeelhouders laten weten dat dit bedrag te laag is. Afgelopen vrijdag hebben de aandeelhouders hun bod verhoogd tot 11 miljoen gulden.

Volgens Lammerée heeft Financiën in het afgelopen weekend mondeling toegezegd aan effectenbank Kempen & Co dat bij 12,5 miljoen gulden de verkoop doorgang zou kunnen vinden. Maandag heeft de groep aandeelhouders het bod verhoogd tot de gevraagde 12,5 miljoen gulden. Lammerée: “We hebben daarop niets meer gehoord. We namen aan dat Kok met de coup in de Sovjet-Unie wel iets anders te doen had. We stonden dan ook perplex toen we gisteren via een persbureau vernamen dat de Staat ineens afzag van het verkopen van het pakket. We zijn niet eens meer geraadpleegd.” Hij meent dat Financiën is bewerkt door de directie van KNSF, de burgemeester van Muiden, de vakbonden en Pierson.

Volgens Financiën is serieus onderhandeld en was het eindbod onvoldoende op het gebied van prijs, milieu en werkgelegenheid. Welke prijs Financiën dan had willen hebben en welke garanties, wil het ministerie niet meedelen.

Volgens Lammerée waren de aandeelhouders ook in staat werkgelegenheid- en milieugaranties te bieden.

De Industriebonden FNV en CNV zijn blij over de afloop en hebben vanochtend een demonstratie voor het ministerie van Financiën afgelast. Bestuurder van de Indstriebond FNV, Henk Wijninga: “De weg is nu vrij voor de plannen van de Britse munitiefabriek Royal Ordnance. Het betekent op termijn werk voor meer dan 100 mensen in Muiden”. Directeur G. Veenhoven van KNSF wil nu zo snel mogelijk het huurcontract met Royal Ordnance gaan ondertekenen.